Montag, 17. Februar 2014

Olimpijada i moda

I ribanje mora izgledati šik

Pored uspjeha u sportskom dijelu takmičenja u curlingu, norveški sportisti osvajaju i svojim ekstravagantnim odijevanjem!
Pravi outfit je u prvom redu stvar psihe, vrlo bitan za sve one koji grade bilo kakvu karijeru, a sada, to je postala stvar prestiža i za olimpijce u Sochiju. Dok se s jedne lista osvojenih medalja mijenja iz sata u sat, nekim olimpijcima je čak i Armani izgled postao minimaliziran, kad se baci pogled na listu medalja. Sve više se osjeća da se skandinavski šik pokret ne odnosi samo na svijet namještaja. Ovdje se u prvom redu misli na norveški curling tim.


Po tradiciji, do sada su takmičari u curlingu bivali obučeni u crno. Neupućeni bi ovu tužnu boju za jednu ovako zabavnu vrstu sporta, opisali kao mješavina kuglanja i čistoće. Već na Olimpijadi 2010. godine, Norvežani su skrenuli pažnju na sebe, osvojivši srebrnu medalju obučeni u šarenu pantalone u Argyle stilu.
Za Sochi se njihov tim odlučio za besprijekornu modu, jednu kombinaciju karnevalsko-voditeljsko-svečanog odijela, sa psihodeličkom mustrom, vjerovali ili ne, sa devet različitih komada harlekinske odjeće. Vozačke pantalone sa mondrian mustrom, u stilu jedne poznate kolekcije velikog Yves Saint Laurenta. Predimenzionirane pantalone, koje su upravo sada trend, a zna se, kad je moda u pitanju, onome što dolazi iz Pariza niko se ne smije.



Prema američkim medijima, ova moda dolazi iz Kalifornije. „Loudmouth Golf”, ili „galamdžija golf”, tako se zove firma jednog grafičkog dizajnera, koji je specijalista mode samo za golfere. Sada, kako je to vidljivo, on je taj izgled dao i igračima curlinga.



Za jednu ovakvu vrstu pantalona već dugo postoji stranica na facebooku, ali za norveške igrače još ne. Njih, beu ovih pantalona, na ulici, niko ne bi prepoznao, što i oni sami priznaju. Da li će na kraju biti pobjednici olimpijskog turnira, ostaje da se vidi. A oni koji pobjeđuju, imaju pravo da kreiraju modu i da pišu istoriju.
Pa makar se radilo samo o modi igrača curlinga.
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen