Freitag, 28. Februar 2014

Svjetske zabaveKao cunamiSjeverni Atlantik kuha. Serija teških olujnih vjetrova već sedmicama podiže ogromne talase koji udaraju o obale Evrope.

U Cornwallu, u Bretagni i Galiziji, oštećeni su zaštitni zidovi na kejovima, a ribarski brodovi tonu. Na ovako razjarenom moru zabavu nalaze jedino ekstremni surferi. Ribarsko mjesto Nazare u Portugalu poznato je odavno po visokim talasima, a postalo je joü poznatije od prošle godine kada je havajski jahač talasa Garett McNamara postavio rekord, surfajući na do sada najvećem poznatom talasu. Ovih dana tamo se već nalazi mnogo profi timova iz čitavog svijeta, očekujući postavljanje jednog novog rekorda. Najspektakularniji fotosi sa viskim talasima međutim, sada dolaze iz Irske. Revir Mullaghmore Head nalazi se u blizini lučkog grada Sligo. Ovdje se pojavljuju veliki talasi, naziva razarači, visine i do 15 metara, udarajući i grmeći o ravne hridi obale.
Temperatura vode je samo 6 stepeni, jak vjetar i visoki talasi, sve to izgleda kao jedan pravi cunami, kako to opisuju tamo prisutni profi surferi. U standardnu opremu ovih surfera spadaju kaciga, zaštni prsluk od kevlara i jedna mala flaša sa kisikom, za slučaj potrebe. Ukoliko talas poklopi surfera, on pod vodom ostaje najmanje jednu minutu, dok se ponovo ne iskoprca vani. A i tada je, ko se blagovremeno ne udalji,  u opasnosti da ga uhvati naredni talas.

(izvor:spiegel)
Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen