Freitag, 21. Februar 2014

Zemlja bez budućnosti


(njemačka štampa o protestima i Bosni i Hercegovini, prevod teksta 1:1)

 

Bosna

 

Zemlja bez budućnosti

 

Protesti u Bosni i Hercegovini, koji traju dvije sedmice, ostavljeju u EU sve zreliji utisak da ovaj potencijalni kandidat za članstvo u EU, u sadašnjoj formi neće moći preživjeti. Hiljade građana protestiraju već dvije sedmice protiv siromaštva i nezaposlenosti.
 
 

 

„Nemiri su na površinu izbacili pitanje, da li sadašnji oblik države uopšte ima budućnost“ kaže Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjske poslove u Evropskom parlamentu. Nezadovoljstvo je prije svega usmjereno pritiv korupcije i loše uprave. Etnički sastav države, u kojoj žive Muslimani, Srbi i Hrvati, kod ovih nemira ne igra nikakvu ulogu, kao što je to bilo slučaj u ratu, početkom devedesetih godina. Prema Daytonskom sporazumu tada ustanovljena državna struktura smatra se glavnim uzrokom nezadovoljstva. Dok većina od četiri miliona stanovnika ove države nema nikakva posla, politička elita u oba entiteta, istovremeno se obezbijedila sa sa mnogo rukvodećih pozicija. U bosanskoj Federaciji sa njenih deset kantona i u Republici Srpskoj postoji tačno 14 predsjednika vlada i oko 150 ministara.

“Dayton, kao instrument, je nesposoban da obezbjedi trajno sposobnu državu”, kaže Bork, i potvrđuje da u EU komisijama već postoje odgovarajuća razmišljanja u tom smislu. Također i EU ministri vanjskih poslova, na njihovim najnovijim sjednicama, pozabavili su se pitanjem, da državne strukture moraju biti reformisane.

 

(izvor:spiegel)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen