Freitag, 14. Februar 2014

SABNOR Mostar: Protestno pismo gradonačelniku i Gradskom vijeću

 
 
Obilježavanje 69. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma nije prošlo bez incindenta. Nekih pola sata prije dolaska antifašista na Partizansko spomen groblje, na samom ulazu u ovaj kompleks zapaljena je barikada od kamionskih guma i balvana.
 
Ovaj fašistički ispad nije spriječio oko 150 građana da dostojanstveno obilježi Dan oslobođenja i oda počast borcima za slobodu Mostara i žrtvama fašističkog terora. 
 
Nakon Partizanskog spomen groblja antifašisti su se uputili pred Gradsku vijećnicu, gdje su pročitali otvoreno pismo upućeno gradonačelniku Ljubi Bešliću i gradskim vjećnicima. Protestno pismo, koje je pročitao Miralem Đajo, član Glavnog odbora SABNOR-a Mostar, prenosimo u cjelosti:
 
"Gospodine gradonačelniče, Ljubo Bešliću i gospodo gradski vijećnici,
 
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata vam se obraća od 2006. godine, koristeći redovnu zakonsku proceduru, zahtijevajući da poštujete zakone BiH i Federacije BiH, te omogućite  povratak spomen ploče profesorima i đacima Stare gimnazije, žrtvama fašističkog terora.  
 
Kroz dopise koje smo vam redovno slali, vi ste dobro upoznati sa činjenicom da smo prikupili svu potrebnu dokumentaciju, svih nadležnih komisija i ministarstava i da smo vlastitim sredstvima izradili spomen ploču u izvornom obliku, onako kako je to zahtijevala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je još 16. 4. 2009. godine pozitivno odgovorila na naš zahtjev. 
 
Već pet godina vi ne poštujete zakone države Bosne i Hercegovine i postavljate se iznad njih. Zadnji poziv na razgovor o povratku spomen ploče, u kome bi zajedno riješili ovaj problem, uputili smo vam prije nešto više od mjesec dana. Zvaničan odgovor u predviđenoj proceduri još uvijek nismo dobili, a vaša nam je službenica u telefonskom razgovoru poručila da ga nećemo ni dobiti. 
 
Kao građane Mostara, grada kojim upravljate, vi ste nas dužni saslušati. Dužni ste zastupati interese svih građana, ne samo onih koji odgovaraju vašem svjetonazoru.  Kao osobe koje se nalaze na najodgovornijim pozicijama u gradskoj administraciji, vi ste dužni poštovati zakone ove države. Kao ljudi, trebali bi pokazati saosjećanje sa sugrađanima, porodicama žrtava fašističkog terora i pokazati razumijevanje za potrebom obilježavanja stratišta Drugog svjetskog rata.
 
Tokom vaših mandata uništeno je najviše antifašistističkih spomen obilježja u posljeratnom periodu, a to uništavanje i dalje traje. Tokom vašeg mandata ubrzano se radilo na dodatnoj podjeli Mostara, na uništavanju industrije, gašenju radnih mjesta...
 
Na žalost, umjesto dijalogom i saradnjom, primorali ste nas da rješenje tražimo putem obraćanja domaćoj i međunarodnoj javnosti. SABNOR Mostar će se obratiti i ambasadama država članica antifašističke koalicije. Sistematsko zatiranje antifašističkog naslijeđa u Mostaru neće proći bez osude. 
 
Danas, 14. februara, na Dan oslobođenja Mostara od fašizma, svima kojima to još nije jasno, poručujemo da je ovo Bosna i Hercegovina, a ne Nezavisna država Hrvatska."
 
 
 
(AbrašMEDIA)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen