Montag, 10. Februar 2014

„Svi na trg“

Protest građana protekao mirno i dostojanstveno
Oko 1.500 ljudi okupilo se danas na trgu ispred Gimnazije Mostar, da još jednom izraze svoje neslaganje sa aktuelnom vlašću u Mostaru, HNK i Federaciji BiH. Okupljanje je proteklo mirno i dostojanstveno.
 
 
Ono što je palo u oči mnogo prije dolaska građana je prisustvo velikog broja policije, među kojima je bilo i dosta specijalaca, koji su bili raspoređeni u centralnom dijelu grada. Nastava u drugoj smjeni u mnogim osnovnim i srednjim školama je odgođena.
Prije masovnog dolaska građana, na trgu se pojavio jedan čovjek sa zastavom Bosne i Hercegovine. Tada su mu prišli policajci i odveli do policijskog vozila, koje se potom udaljilo. Šta je stvarni razlog odvođenja čovjeka, koji, koliko se moglo vidjeti, nije davao nikakav povod.
Radnici komunalnog preduzeća Parkovi sat vremena prije okupljanja građana, počeli su, uz pomoć bagera, uklanjati kamenje s trga.
Muharem Hindić-Mušica, koji od ljetos javno protestuje protiv aktuelne vlasti, zatražio je od okupljenih da podrže osam postavljenih zahtjeva, a pozvao je građane da se, do ispunjenja zahtjeva, svaki dan, u 13 sati, okupljaju na trgu ispred Gimnazije. Što se tiče zahtjeva, vezanih za Mostar i HNK, zatražena je hitna ostavka gradonačelnika Ljube Bešlića i kompletne kantonalne Vlade, te puštanje iz pritvora uhapšenih mladića i obustavljanje krivičnih prijava i njihovo procesuiranje.
Tokom današnjeg protesta, mogli su se vidjeti i transparenti, na kojima je pisalo „Krivo je more“, „Kao vas nije sped“, „Nije bola to...Nego mi vas je pun q...“, „Dva zatvora pod jednim krovom“, „Oho vam se oho“, „Nama je dobro“, „Nit' umrijet, nit' prebolit!“, „Ostavke“, „Vrijeme je za pravdu“, „Otkaz“, „Hajmo ko je davno doš'o“, Majka ti huliganka“, Nije vas ni stid, sram vas bilo“, Kome bola više“.
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen