Sonntag, 16. Februar 2014

Protesti su socijalni, a ne nacionalni


Povodom višednevnih dešavanja kako u gradu Mostaru, Bosni i Hercegovini tako i u regiji, osjećamo potrebu da još jednom javno iznesemo naše stavove o nekoliko važnih pitanja koja se tiču svih nas, navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora građana Mostara.
„Vrlo smo ponosni na buđenje demokratske svijesti građana. Ono što je u Mostaru krenulo kao vizija jednog čovjeka, koji je sam svakodnevno stajao na Španskom trgu, ovih dana proširilo se na cijelu Bosnu i Hercegovinu, regiju, pa i šire. Zatalasali smo vodu, talasi su krenuli i postaće sve jači i intezivniji sa razdaljinom koju pređu, i uskoro će da okupaju i očiste obale zatrovane korupcijom, nepotizmom i kriminalom. Svjesni smo činjenice da će se korumpirani političari, zajedno sa svojim prijateljima iz kriminalnog miljea, udružiti i svim silama i sredstvima boriti da nas uklone. Neće uspjeti.
Osvrnuli bi se na nedavne izjave političara na vlasti, koji su zahvalili gladnim i nezadovoljnim građanima na neizlasku na proteste, pa tako kažu:
Da protesti i paljevina institucija u FBiH predstavljaju „državni udar“ i da su sve to organizovale bošnjačke političke stranke. Gospodo, na ovim protestima nije bilo niti jednog čina državnog udara. Institucije su zapaljene iz revolta nezadovoljnih građana svih nacionalnosti, koji se gnušaju na nerad i nepotizam koji vlada u istim.
Istaknuto je da je 'Prepoznat scenario prema kome treba da budu ugašeni kantoni i BiH transformisana, što je, prema njihovim riječima, legitimno pravo nekoga, ali ne rušenjem i paljenjem'.Vrlo je važno istaći da kako na protestima, tako ni na plenumu građana i građanki Mostara nikada kao cilj nije istaći ukidanje kantona. Takođe je spomenuto kako je prepoznat scenario, prema kome će jedan konstitutivni narod biti eliminisan iz političkog i svakog drugog života u BiH. Mi, građanke i građani plenuma Mostara okupili smo se oko istih ideja, a to su: ravnopavnost svih naroda i narodnosti, kako konstitutivnih, tako i onih koji se izjašanjavaju kao Ostali, a državljani su Bosne i Hercegovine. Takođe, smatramo da je jedini način na koji zaista možemo postići ravnopravnost svih građana Bosne i Hercegovina taj da se zauzmemo jedni za druge i zahtijevamo ravnopravnost Hrvata, Bošnjaka, Srba i Ostalih, na svakom pedlju drage nam domovine.
Takođe su izjavili, a nakon što su odlučili da 'nemaju kome predati vlast' kako 'ulica' nema legitimitet da ih smijeni. Poručili bi dotičnoj gospodi da u tom slučaju preispitaju vlastiti legitimitet, jer ih je upravo ta 'ulica' postavila na funkcije na kojima se sada nalaze.
Još jednom aplujemo na naše prijatelje i sugrađane Srbe, Bošnjake, Hrvate te ostale građane Bosne i Hercegovine, da ne nasjedaju na trikove i podvale vladajućih struktura, te da se pridruže protestima, i zauzmu sami za sebe istim onim intezitetom kako se sami za sebe zauzimaju oni koje godinama biramo i plaćamo“, navodi se na kraju saopštenja.

 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen