Samstag, 8. Februar 2014

Gore: Sarajevo, Mostar, Tuzla, Zenica

Bahatost vlasti daje rezultate: Gore: Sarajevo, Mostar, Tuzla, Zenica





Foto: Predrag Blagovčanin
Demonstranti uzvikuju parole upućene gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, “Ljubo, odlazi” i “Ljubo, lopove”
Oko tri hiljade nezadovoljnih građana okupilo se danas popodne na Španskom trgu u Mostaru kako bi izrazili nezadovoljstvo radom svih nivoa vlasti, posebno onih u Mostaru, prenosi dopisnik Anadolu Agency.
Demonstranti uzvikuju parole upućene gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, “Ljubo, odlazi” i  ”Ljubo, lopove”.
Protestovali su najprije ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, a potom su krenuli prema zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom dijelu grada.
Zasad nema sukoba s policijom koja je zaustavila saobraćaj na pravcu kretanja demonstranata. Mostarski demonstranti izražavaju podršku demonstrantima u ostalim gradovima BiH i izražavaju nezadovoljstvo prema svim nivoima vlasti.
Proteste prate specijalne jedinice MUPa- HNK i Zapadnohercegovačkog kantona, uz redovnu policiju Mostara.
Zasad Muharem Hindić Mušica, neformalni vođa demonstranata, uspijeva proteste održati mirnim i dostojanstvenim, javlja dopisnik AA.
Neposredno nakon dolaska pred zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru, demonstranti su počeli kamenovati zgradu, razbiši stakla na prozorima, a potom su kroz glavni ulaz ušli u objekat izbacivši opremu iz portirnice.
Nakon izvjesnog vremena zapaljena je zgrada Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru. Demonstranti su srušili i jarbol sa zastavom kantona, dok grupe od po desetak osoba ulaze u zgradu Vlade kantona bacaju van informatičku opremu i dokumente.
Pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona rasporedili su se oko zapaljene zgrade Vlade HNK u zapadnom Mostaru, dok su se demonstranti počeli polako razilaziti s ovog mjesta.
Zatim je oko 2.000 demonstranata ušlo je u Gradsku vijećnicu u Mostaru koju su, dok uporedo specijalne policijske jedinice osiguravaju koridor kojim vatrogasci gase ranije zapaljenu zgradu kantonalne Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).
Zapaljene su zgrade HDZ-a,SDA i skupštine HNK u Mostaru. Policija je bacila suzavac i počela rastjerivati demonstrante.



u Mostar, Novosti
                    
 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen