Freitag, 14. Februar 2014

„Čestitka“ aveti prošlosti


Zapaljen ulaz na Partizanskom spomeniku za Dan oslobođenja Mostara

 


Na najcrnji mogući način, danas su ostaci aveti prošlosti i mrzitelji jedinstvenog Mostara, dočekali borce NOR-a iz Mostara i 124 borca iz Kantona Sarajeva, koji su, zajedno sa građanima Mostara i podpredsjednikom Federacije BiH Svetozarom Pudarićem pošli na Partizanski spomenik da obilježe 69. godišnjicu oslobođenaj Mostara od fašizma.

 

Gusti dim na ulazu jednog od najvećih simbola grada dočekao je sve one koji su, po jakoj kiši, željeli da odaju počast mladićima i djevojkama Mostara, koji su izgubili svoje živote u Drugom svjetskom ratu. Vandali su zapalili ostatke posječenih stabala i automobilske gume, upućujući jasnu poruku da fašizam, nažalost, i dalje živi u njihovim i u glavama njihovih naredbodavaca.

Podpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić pookušao je da ukloni stabla i gume, ali ni on, a ni ostali prisutni zbog velike vatre nisu u tome uspjeli, pa su svi prisutni okolo i uz dosta naporea morali da se penju preko zidova, da bi došli do vrha spomenika. Nakon dvadesetak minuta kasnije, došli su vatrogasci i vatra je ugašena.

Indikativno je da je požar podmetnut desetak minuta prije dolaska na Spomenik, a policija je morala da bude spremna i za ovako nešto i da na vrijeme obezbijedi objekat. Baš će biti zanimljivo da li će se ovim povodom oglasiti policija, ali i čelnici grada i političke stranke, ali poznavajući sadašnju sliku Mostara sve će to, s njihove strane, biti izraženo dubokom šutnjom!

Komenarišući namjerno izazvani požar na Partizanskom spomeniku, podpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić taj je događaj okarakterisao kao stanje „zarobljene svijesti jednog dijela građana Mostara“.

„U toj zarobljenoj svijesti, nažalost, žive i neki mladi ljudi širom BiH. Meni je njih žao, jer oni žive u crnom, mračnom svijetu iz koga ne vide izlaza, pa se izražavaju isključivo nasiljem. Korijen tog nasilja je strah, kao što je u korijenu svake mržnje strah; strah od toga da niste sposobni, strah od toga da niste poželjni, da samo u grupi možete postići nešto te da kao pojedinac nemate nikakve kvalitete“, kazao je Pudarić, dodajući kako zbog toga mladima što prije treba pomoći da izađu iz tog stanja zarobljene svijesti i postanu normalni građani ove zemlje.

Predstavnici SABNOR-a Mostara i KO SABNORa Kantona Sarajevo, te podpredsjednik Pudarć, položili su cvijeće na prijeratni ponos Mostara, a danas istinsko ogledalo „demokratske“ vlasti i povampirenog fašizma.

U okviru obilježavanja 69. godišnjice oslobođenja Mostara, jutros u položeni vijenci na Šehtlucima, u parku na Musali i na spomeniku obješenim rodoljubima u Liska ulici.
 
 

 


 

 

NovaSloboda.ba

 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen