Donnerstag, 6. März 2014

Trofej pobjednika Svjetskog prvenstva

Zagrijavanje za Brazil

Trofej pobjednika Svjetskog prvenstva posjetiće 88 zemalja

FIFA WM trofej (FIFA World Cup Trophy) je trofej koji se dodjeljuje pobjedniku Svjetskog prvenstva u fudbalu, a prvi put je predstavljen i dodijeljen pobjedniku Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974. godine.

Od 1930. do 1970. godine pobjedniku prvenstva dodjeljivan je Trofej Julesa Rimeta, a to ime dobio je 1946. godine po predsjedniku FIFA, Julesu Rimetu, osnivaču prvoga Svjetskoga prvenstva.



Prije toga, trofej se zvao jednostavno Coupe du Monde. Na prvenstvu 1970. godine, Brazil je osvojio naslov svjetskog prvaka po treći put i to mu je donijelo pravo trajnog zadržavanja trofeja. Međutim, trofej je ukraden 1983. godine i do danas niko nema informaciju gdje bi se mogao nalaziti.
Od 1970. godine, FIFA je za trofeja uzela ime: Trofej svjetskih prvenstava u fudbalu (eng. FIFA World Cup Trophy), a odmah nakon toga je objavila konkurs za dizajniranje novog trofeja. Među 53 predstavljena modela, izabran je onaj Italijana Silvija Gazzanige. Trofej je visok 36 centimetara, izrađen je od 18.karatnoga zlata i teži 6.175 kilograma. Podloga se sastoji od dva sloja poludragog kamenja, dok su na donjem dijelu ugravirane godine održavanja prvenstava i njihovi pobjednici od 1974. godine do danas.



Danas se novi trofej ne povjerava savezima pobjedničkih reprezentacija na vječno čuvanje bez obzira na broj osvojenih prvenstava, nego pobjednik čuva trofej do idućega takmičenja, a nakon vraćanja trofeja dodjeljuje mu se samo kopija obložena zlatom, koju ostaje u trajnom vlasništvu.
Argentina, Njemačka, Italija i Brazil osvajale su ovaj trofej po dva puta, a Francuska i Španija jednom. Ovaj trofej dodjeljivaće se sve do prvenstva 2038. godine, kada će na dnu ponestati mjesta za upisivanje novih pobjednika.




Od 2006. godine uvedena je još jedna novina. Trofej se uoči Mundijala upućuju na put oko svijeta i u nekoliko mjeseci obiđe veliki broj zemalja, a nakon toga bude predstavljen u zemlji domaćina Mundijala. Na svom trećem putovanju oko svijeta trofej će u 278 dana posjetiti ukupno 88 zemalja, a ovih dana dolazi u posjetu našoj zemlji.
Smail Špago
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen