Dienstag, 25. März 2014

Ljubav iz životinjskog svijeta

Klepetan i Malena spremni za podizanje 12. potomstva

Malena je čitavu zimu, slomljenog krila čekala svog Klepetana. On je jesenas ponovo otišao, put južnih, toplijih krajeva, a ovih dana, vratio se svojoj Malenoj. Priča se ponavlja, evo već dvanaestu godinu? Mjesto radnje: Slavonski Brod.

 

U Slavonski Kobaš s juga Afrike doletio je Klepetan, tako da su odahnuli svi oni koji su se bojali da roda slomljenoga krila Malena ove godine neće dočekati svog vjernog partnera.
„Lijepo je vrijeme i nadao sam se Klepetanovu dolasku. Stigao je jutros oko pet sati. Kad me je vidio, najprije me sumnjičavo pogledavao, a zatim sam mu ponudio hranu, koju nije odbio. To je i meni bio znak da je to stvarno Klepetan. Odmah nakon, toga uzletio je prema krovu i ponio prvu granu kako bi popravio gnijezdo“, rekao je Stjepan Vokičić, bivši domar područne osnovne škole, u čijem dvorištu ptičji par ima svoje gnijezdo.
Na jug proteklih jedanaest jeseni leti samo Klepetan, jer njegova družica ne može zato što su joj kao mladoj ptici u okolici Slavonskoga Kobaša lovci ozlijedili krilo. Malenu je zaliječio Stjepan Vokičić, koji se od tada i brine o njoj.
„Klepetan na putu prema jugu preleti oko 14.500 kilometara. Bio je prstenovan i tačno znamo gdje bude zokom leta. Ne leti direktno prema Africi, nego ide preko Bospora prema Istambulu, Iraku, Iranu, pa preko Sinaja u Afriku. Leti sve do Južnoafričke Republike. Prva jaja Malena će snijeti za desetak dana, a zatim svaka tri dana po jedno“, objašnjava iskusni Vokičić, vidljivo zadovoljan što je Klepetan ponovo u Brodskom Varošu. Uz njegovu pomoć, Klepetan i Malena do sada su othranili 45 mladih roda.
Malo je poznato da je Malena imala partnera tri godine prije Klepetana, ali se on jednog proljeća nije vratio iz Afrike.
„Srce mi ispuni radost kad Klepetan dođe. Treba preći tolike kilometre, to je pravo za zamisliti se“, kaže Stjepan i dodaje da mu je „srce sada na mjestu“, ali pred njim je i obaveza da za ljubavni par tokom sezone nabavi dovoljno hrane, jer Klepetan sam to ne može.
Ljubav dviju roda u Slavonskome Brodu skromno postiže i prve ekonomske učinke. Nedaleko od gnjezda poznatoga pernatog para otvoreno je seosko turističko društvo „U rodinom gnijezdu“, a sve je više i turističkih grupa, koje tokom posjeta Slavonskome Brodu žele pogledati šta rade Klepetan i Malena.
Hoće li redovno kune početi stizati i Stjepanu za njegov trud, tek će se vidjeti. Njegov trud, za sada, podupiru povremene donacije izazvane medijskom pžanjom, a medijska pažnja stiže sa svih strana svijeta: tekstovi i fotografije Klepetana i Malene našli su se i na stranicama čileanskih, japanskih i ruskih medija.
(Fena)
NovaSloboda.b

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen