Samstag, 29. März 2014

Treniranje strogoće – velahavle

Još jedna prekršajna od 500 KM.


Za ovo bi se i nekad, i sad, i dok bude i boga i svijeta, reklo samo: velahavle. 



Učesnici protesta u Mostaru, a pošto se danima njihov broj kreće između 50 i 100, počeli su zbog izlazaka na proteste dobijati «čestitke» od nadležnih organa. Za povišeni ton, a kako se to može protestvovati nego povišenim tonom, za uzvike «fašisti», i za navodno vrijeđanje službenih lica, dobijaju crveni prekršajni nalog sa kaznom od 500 KM. Muhamed Hindić Mušica je nakon saslušanja u stanici završio na traumatologiji, sa težim posljedicama po zdravlje, a oni koji nisu prošli sličanu torturu, snimljeni su pojedinačno, i identifikovani, te sada dobijaju «čestitke» putem pošte.
A to su mahom oni koji ne rade, koji nemaju šanse da dobiju bilo kakav posao, koji primaju minimalnu penziju, koji nemaju šta jesti, i zbog toga izlaze na ulicu, tražeći promjene, kažnjavaju se po nečijem nalogu, bez saslušanja,  primjerenom kaznom, od 500 KM, od koje se nekima zavrti u glavi, jer toliku sumu novca nisu vidjeli u protekla dva desetljeća.
Da tamo, na mjestima, gdje se pišu ovakvi nalozi sjede ljudi, koji misle svojom glavom, morali bi se crveniti od stida. I ovom starcu poslali su kaznu od 500 maraka, sa obrazloženjem da je i on uzvikivao fašisti. A, njegov je grijeh samo to, što redovan na protestima.

Tuga i sramota.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen