Samstag, 1. März 2014

...plavo žuti - žuto plavi...

uz 1. mart - dan nezavisnosti




Na današnji dan prije tačno 22. godine održan je referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine. Svake godine nam je sve više jasno da bez tog referenduma, ključnog i historijskog po našu zemlju, Bosna i Hercegovina se ne bi očuvala, i ona bi sigurno nestala u ratu, odnosno brutalnoj agresiji od Srbije, Crne Gore a kasnije i Hrvatske.
Na referendum o nezavisnosti, od 64 posto građana BiH koji su glasali, apsolutna većina od 99.44 posto je glasala “za”. Da podsjetimo, referendumsko pitanje je glasilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.
Poštujući referendumom izraženu volju građana BiH,Vijeće ministara Evropske unije  6. Aprila 1992 donosi odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine koja 22.5.1992  Rezolucijom Ujedinjenih Nacija br. 757 postaje 177-ma punopravna članica Ujedinjenih Nacija (UN).
Stjecanjem međunarodnog priznanja, BiH je dobila, a kasnije i očuvala, državni legalitet i legitimitet, tako da su institucije BiH imale legitimno pravo da predstavljaju Republiku BiH tokom agresije na nju, kako na domacoj sceni tako i u međunarodnim relacijama i pregovorima.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen