Montag, 13. Februar 2023

Za one što ga vole

 


FK Sarajevo

FK Željeznićar

FK Sutjeska

FK Velež

(fotografije Dino Đonko, FKVelež)

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu sportske.ba dana 12. februara 2023. godine, autor, S.S.)


Subota, 11.februar 2023. Treba zapamtiti ovaj datum! Senad Kevelj, predsjednik Veleža, sa svojim je saradnicima vratio na daleko poznati “februarski” turnir.

Da budemo precizniji, nastavljen je, “izronio za one što ga vole” Veležov turnir. Koji je bio u kalendaru klubova širom svijeta. Od Malezije do Rusije.

Vratio se “februarski” turnir

Desetljećima, a prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, “februarski” turnir bio je, a zahvaljujući Jugoslovenskoj radio televiziji (JRT) u domovima od Triglava do Đevđelije. I danas kao da odjekuje glas čuvenog tv komentatora Seje Hadžijahića dok čita sastave gostujućih klubova.

Mostar je, koliko i Velež i “februarski” turnir bio omiljen u svim gradovima “Juge”, ali i širom svijeta. Premda se tokom zimskih i ljetnjih pauza igralo desetine turnira, kao, recimo pod “Marjanom”, na Starom Hajdukovom placu, u Titogradu.., igrati u Mostaru bila je stvar prestiža.

U Mostar se rado išlo. Ne zna se radi čega više; zbog mostarskih mahala, čarobne Neretve, Starog mosta, hotela “Ruže”, Bijelog brijega… Svaka mostarska ulica imala je svoju priču, svoju, odnosno Šantićevu “Eminu”.

Posebna draž ljubiteljima nogometa od Triglava do Đevđelije bilo je nepisano pravilo, po kojem je svaki klub tokom turnira mogao nastupiti s “gostujućom” zvijezdom. Privremenim pojačanjem. Bilo je toga i na Hajdukovom turniru, ali Veležovi su po svemu bili posebni. I nikad se niti jedan od igrača nije bunio što mu, recimo Josip Katalinski, makar privremeno “uzima” mjesto u timu.

Iako prijateljskog karaktera na Veležovom “februarskom” turniru uigravali su se sastavi, koji će početi prvenstvo, tempirala se forma, slala poruka navijačima… I selektori su rado dolazili pod Bijeli brijeg da vide najbolje. Jer najbolji su igrali u “Jugi”. Vani se išlo da se zaradi. Nakon dvadeset i osme godine, jer je na sceni bilo diskriminirajuće pravilo.

Od Mujića do Tuce

S razlogom su Rođeni najčešće osvajali “februarski” turnir, iako su često kao gosti sudjelovali timovi ondašnje “velike četvorke”. Sa svim svojim najvećim imenima, ali niko nije imao “BMW”. Niti jedan tim nije imao kolosalnog napadača Muhameda Mujića, pa letećeg Mostarca Envera Marića, pa Princa s Neretve Dušana Bajevića, maestalnog Franju Vladića i ostale majstore, poput braće Salema i Vahida Halilhodžića, Džemala “Čorbu” i Milija Hadžiabdića, Boru Primorca, Acu Ristića, Semira Tucea, Vukašina Petranovića, Baku Sliškovića. Tarambu Skočajića, Veslina Đurasovića, Avdu Kalajdžića, Seju Kajtaza, Predraga i Gocu Jurića, Dadu Matijevića i druge istinske znalce. Bili su to nogometni čarobnjaci.

Danas me crnobijele fotke, koje na fejzbuku postavljaju Enes Vukotić, Zlatko Serdarević, Starčevići iz Zavidovića, Veležovi “bolesnici” podsjećaju na vremena kada se odbrojavalo do početka “februarskog” turnira.

Mogao si biti navijač Zvezde, Partizana, Dinama, Hajduka, Želje, Sarajeva, Slobode, Vojvodine, Rijeke, Čelika, Varadara, OFK Beograda, bilo kojeg Radničkog.., ali Velež se poštovao i volio. U Mostar su klubovi, zbog svega nabrojanog rado dolazili, iako su znali da ih čeka “porcija”, da će im Rođeni napuniti mrežu.

Da, ne zaboravim, i polaganje cvijeća na “Partizansko” groblje i defile pod Bijelim brijegom i govori tadašnjih političara bili su romantičniji, zanimljiviji od današnjih derbija.

Već desetljećima nije bilo “februarskog” turnira, nema hotela “Ruže” kakvog ga mnogi pamte, nema ni mahala kakve su bile, ne igra se kao u vrijeme “BMW”ea, ali Veležov je turnir “izronuo za one što ga vole”. Zahvaljujući Senadu Kevelju i njegovim saradnicima nastavljen je, nakon 29.godina čuveni Veležov februarski turnir.

Dječački sretan na fejzbuku je podijelio fotke, možda najveći veležovac u Sarajevu, a bivši igrač i trener Sarajeva i Želje Kemal Alispahić. Kemo je, baš kao nekada, danima na kafi u kultnoj “Kvrginoj Jadranci”, u slastičarni na Grbavici pričao kako će u subotu otići u Mostar. I otišao je i uživao s prijateljem neumornim Samirom Kaltakom, u društvu domaćih mladih ih ambicioznih trenera. Uživao je u igrama i sjećanju na Veležov februarsk turnir.

Vratio je Seno Kevelj februarski turnir za one što ga vole!

S.S.

(sportske.ba)

Kako je Senad Kevelj obradovao veležovce širom svijeta - Sportske.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen