Montag, 6. Februar 2023

Sjećanje na “Busby babes”

 




Tragedija Bejzbijevih beba

Na današnji 1958. godine dogodila se minhenska tragedija kada su u avionskoj nesreći poginula osmorica igrača Mančester junajteda koji su se vraćali s četvrtfinalnog meča Kupa šampiona odigranog 6. februara u Beogradu protiv Crvene zvezde. 

Na putu za Englesku napravljena je pauza u Minhenu da bi se dopunio rezervoar. Piloti Džejms Tejn (James Tain) i Kenet Pejment (Kennet Payment) pokušali su dva puta krenuti, a treći polazak aviona Airspeed AS.57 Ambassado sa snijegom pokrivene piste bio je koban. Avion je izgubio na brzini, proletio kroz ogradu i udario u obližnje zgrade i eksplodirao

Poginula su 23 putnika i osam najistaknutijih fudbalera s Old Trafforda: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Billy Whelan, dok je menadžer kluba Matt Busby s ostalim igračima (među njima i poslije čuveni sir Bobby Charlton, koji je u dresu Manchestera odigrao 754 utakmice), preživio je ovu tragediju.

Zanimljivo je spomenuti da su igrači Manchestera tri puta ulazili u avion, tri puta iz njega izlazili, pošto je kapetan aviona kazivao da ima nekih teškoća u polijetanju. Četvrti ulazak, bio je i tragičan; avion je nakon uzlijetanja pao, eksplodirao i zapalio se. Pošto je Busby ostao u bolnici, trener tima Jimmy Murphy molio je neke engleske timove da mu daju igrače na koje ne računaju kako bi sastavio tim za nastavak prvenstva. Tako ” skrpljen tim” iznenadio je mnoge pobjedama da bi deset godina kasnije osvojili Kup šampiona. Igrači Manchestera prozvani su po svom menadžeru Busbyju ” Busby Babes” (Bezbijeve bebe).

Treba reći; tragedija Manchestera bila je udarna vijest u svim medijima svijeta! Zanimljivo je spomenuti jedan detalj; kada su igrači Manchestera putovali u Beograd, britanska štampa je javljala da u Beogradu nema hrane, pa su igrači Manchestera nosili dva kofera; u jednom dres, kopačke i trenerke, a u drugom konzerve, hljeb i čaj. Kada su došli na aerodrom u Beogradu, carinici su bili iznenađeni punim koferima konzervi. Kada su odsjeli u hotelu „Moskva“, igrači su se uvjerili da je njihova štampa lagala.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen