Samstag, 4. Februar 2023

Vrijeme mimoze

 


Mimoza (lat. Acacia dealbata) je naziv za biljnu vrstu iz roda Bagrem (Acacia), koji obuhvata oko 40 rodova sa oko 1500 vrsta tropskih i suptropskih stabala sa jednostrukim ili dvostruko perastim listovima. U svijetu postoji više od 300 različitih vrsta mimoza, porijeklom iz Australije. A u Herceg Novom i Boki Kotor gaji se svega oko 20 vrsta.
Veruje se da su prve mimoze stigle u Francusku tokom 18. vijeka i prvo su bile zasađene oko vila bogatih ljudi koji su zimovali u Francuskoj. Prva Acacia dealbata uvezena je iz Australije u Francusku 1884. godine i posađena u parku zamka u Cannesu.
Mimoza je simbol žene, slobode, osećajnosti. U Italiji, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama ovaj cvijet se vezuje za Međunarodni dan žena, 8. mart, kada se ženama poklanja buket ovog žutog cvijeća. Označava poštovanje, donosi sreću u poslu i ljubavi. Na jeziku cvijeća, ovaj cvijet znači poruka vjerne ljubavi.

Legenda o mimozi

"Legenda o mimozi govori da je nekada davno u Australiji, u blizini okeana, živeo ljubavni par koji su se mnogo voljeli. Mladić, sin ribara, bio je lijep sa sjajnom crnom kosom i čudesno inteligentan. Njegova devojka, koja je bila veoma lijepa, plemenita i voljela je žutu boju, poticala je iz aristokratske porodice. Porodica je prisilila djevojku da se uda za vojvodu. Nakon mnogih prigovora i uvjeravanja, ona popušta i udaje se za vojvodu. Razočarani mladić napušta okean i pecanje i odlazi u planine da radi kao šumski čuvar, kako bi zaboravio svoju ljubav. Ali čim je mladić zakoračio u šumu, izbio je veliki požar. Spašava šumu uprkos opasnosti i gine u požaru. Čuvši vijest o mladiću, djevojka bježi od muža u planine gdje pronalazi njegovo tijelo. Ona umire pored svog voljenog, a od tog trenutka na mestu gde je zaljubljeni par umro, pojavljuju se prelepi mirisni žuti cvetovi, mimoze."




Život nam odsijeca grane

Muhidinu je žena preselila prije četiri godine. Nema stalno zaposlenje, prodaje upaljače i ove mimoze, čime školuje srednjoškolku i srednjoškolca. Na pitanje da li je sretan, odgovorio je da jest. Osim, što mu jedino, eto, malo fali supruga.

Inače mimoza je ogromno hercegovačko stablo i što ju više siječeš, to bolje raste. Grana. Širi se. Ovo žuto, što unosi boju januarskoj bjelini. Ovo žuto, što Muhidin prodaje. I dobro podnosi hladnoću.

Život nam odsijeca grane. Bračne drugove. Posao. Hranu. Plaće. Krovove. Zdravlje. Samo nikad ne odsijeca sebe - život. Budite mimoze i nikad ne prestajte rasti.

Nakon svake sječe, vi izrastite hrabrije i ljepše.

Jer;

Može to, uvijek, bolje!

(Adrijana/Ljilja/20230202)


54 Praznik mimoze biće održan u Herceg Novom od 17. februara do 04. marta 2023. godine.(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen