Samstag, 18. Februar 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Najviša porculanska vaza na svijetu

Najviša porcelanska vaza na svijetu je digitalizirana. U Seitenrodi, u Thüringenu, Njemačka, stručnjaci su postavili tehničku opremu kako bi mogli fotografisati osam metara visok dragulj sa svih strana. Vaza se sastoji od 360 pojedinačnih saća i dio je izložbe "Porcelain Worlds in Leuchtenburg". Digitalizovana verzija sa podacima o objektu biće izložena u Nemačkoj digitalnoj biblioteci, koja je povezana sa više od 500 kulturnih i naučnih institucija. Dio izložbe je i najmanji porculanski čajnik na svetu koji će biti snimljen za internet biblioteku koja sadrži više od 37 miliona predmeta. Kod ovog eksponata napor je manji: veličine je samo nekoliko milimetara.



Svečana odjeća sa motivima slika

Svečano okićeni odjevnim predmetima printanim motivima sa slika „Devojka sa bisernom minđušom“ i „Mljekarica“, posetioci stoje u redu na vernisažu u amsterdamskom Rijksmuseumu. Više Vermeera je bilo rijetko kad - 28 slika holandskog baroknog majstora Johannesa Vermeera (1632. do 1675.) može se diviti sve do juna, odnosno oko tri četvrtine njegovog skromnog, ali svjetski poznatog opusa. I nikada, kako su organizatori izložbe rekli, navala za ulaznicama nije bila veća nego na ovoj predstavi superlativa.



Svijetlo u tami

Ova flaša ugrađena u krov u gradu Olievenhoutbosch južno od Pretorije u Južnoj Africi dočarava svjetlo u tami kolibe bez prozora. Voda koja se nalazi u flaši, očišćena izbjeljivačem za domaćinstvo, razbija dolazne sunčeve zrake i distribuira ih po prostoriji. Barem danju, plafonska lampa, koja koristi zakone fizike, čini stanare nezavisnim od struje i drugih skupih izvora svjetlosti.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen