Dienstag, 14. Februar 2023

Dani antifašizma u Mostaru

 








Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar i stotine antifašisti sa cijelog postjugoslavenskog prostora obilježili su 14. februar – Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Centralna manifestacija održana je u subotu, 11. februara u Mostaru svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar i dodjelom februarskih priznanja, potom posjetom Partizanskom spomen groblju, polaganjem cvijeća i odavanjem pošte palim antifašistima Mostara u borbi za slobodu. Ove godine prvi put u programu je učestvovao zbor Praksa iz Pule s nekoliko antifašističkih pjesama: Slobodo, Bilećanka, Mostarska mati, O, bella ciao…

Uz obezbjeđenje policije antifašisti su autobusima stigli na Partizansko groblje i sve je proteklo ove godine bez uobičajenih incidenata huligana hrvatske ulične desnice. Samo dvojica su provirivala sa uzdignutom desnicom iza stubova obližnjeg njihovog okupljališta.

Partizansko groblje je oskvrnavljeno i rušeno u više navrata i još uvijek nije obnovljeno od zadnjeg potpunog demoliranja svih kamenih cvjetova. Nikad niko nije procesuiran zbog toga.

(tacno.net)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen