Samstag, 4. Februar 2023

Veliki snijeg, 2012. godine
















Bosna i Hercegovina pamti 4. februar 2012. godine. Na prvi spomen ovog datuma, svaki stanovnik će se sjetit će se najjačeg snježnog nevremena koje se dogodilo u posljednjih nekoliko desetljeća. Snijeg koji je na današnji dan zatrpao brojna mjesta širom države, zadržao se sve do 15. februara.

"Visina snijega u BiH se mjerila se metrima. Vozila i ljudi ostajali su zatrpani su u lavinama. U pojedinim dijelovima je proglašeno stanje elementarne nepogode..."

Tako su izgledali medijski izvještaji na današnji dan 2012. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu zahvatilo veliko snježno nevrijeme. Zbog snijega veći dio zemlje potpuno je bio paralisan.

Podsjetimo, u februaru 2012. godine desilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima.

Ciklon Gabor je donio takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene.

Više graničnih prelaza nije bilo u funkciji, sa aerrodroma nije bilo letova, a cestovnom saobraćaju, uglavnom, nije bilo ni govora.

Oni koji su morali, do radnih mjesta pokušavali su stići pješke, s obzirom da se zimske službe nisu mogle izboriti s tolikom količinom snijega i čistile su uglavnom najprirotenije ceste, kao što su prilazi zdravstvenim ustanovama. U većini škola nije bilo nastave.

Visina snijega u gradu Mostar je iznosila oko 80 centimetara, a mjestimično je bilo nanosa visokih i do dva metra. U okolnim mjestima palo je i preko jednog metra snijega. Promet je danima bio obustavljen, namirnica u trgovinama je nestalo, a pred lokalnim vlastima bio je golemi izazov koji, uglavnom, nisu uspjeli svladati. Visina snijega u Mostar je 4. februara 2012. već u 13 sati je iznosila 68 cm, a snijeg je padao i dalje.

Gornji redovi su prenešeni sa stranica tadašnje štampe ni portala.

U prilogu slike, koje prikazuju stanje na mostarskim ulicama.

(fotografije iz arhive: Edina, Ljilja, Krsta, Braco, Suad, portali)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen