Samstag, 18. Februar 2023

Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas - Westminsterska Palata

 Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.


Westminsterska Palata, London, Engleska
Zgrada parlamenta u Londonu, koja se nalazi na obalama rijeke Temze, izgrađena je između 1837. i 1860. godine. Međutim, baština građevine seže mnogo dalje. Od 11. vijeka na ovom mjestu je postojala kraljevska palata, koja je opstala sve dok nije izgorila 1512. godine. Arhitekt Charles Barry odgovoran je za neogotički dizajn, koji uključuje 1.100 soba na površini od 3,2 hektara.




Westminsterska Palata, London, Engleska
Westminsterska palata bila je svjedok brojnih važnih istorijskih događaja - i preživjela je više od nekoliko oštećenja. Teško je oštećena od bombe 1885., pogođen oko 14 puta tokom Drugog svjetskog rata i napadnut od strane IRA-e 1974. godine. Danas, Domovi parlamenta ne samo da privlače horde turista, već biva često napadnuta od demonstranata, što Palatu četo dovodi na naslovnice štampe i u udarne vijesti.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen