Sonntag, 5. Februar 2023

Baščaršija

 





(tekst koji slijedi objavljen je 2. septembra 2020. godine na web stranici jergovic.com, autor je Alija Balta)

Baščaršija damar Sarajeva

Kad stanete na njeno tlo, ona vas svaki put iznenadi svojim šarmom i jedinstvom amfiteatralne arhitekture. Njene snježnobijele vitke munare s vitkim jablanovima, dižu se u nebo „Uzvišenom“. Uz hareme njenih džamija natkrivenih olovnim kupolama, iz šadrvana i česmi teče hladna i pitka voda, za ritualno pranje vjernika, a uz kamene oblutke popločanih avlija raste najraznovrsnije miomirisno cvijeće, doneseno odnekud, sa dalekog Orijenta. Građevine od kamena iz turskog vakta su, te i danas plijene svojom ljepotom. Ovi neimarski egzamplari: džamije, bezistani i ćuprije, hamami, medrese i daire, imareti i musafirhane, česme, šadrvani, sebilj i sahat- kula, glavno su obilježje neimarstva Baščaršije.

Najljepša je nekako s proljeća i ljeta. Okupana suncem ona baca hladovite sjene sa svojih objekata; poput sočnog hercegovačkog nara nudi najslađe sokove svojim putnicima namjernicima. Sve je tako načičkano, a tako skladno. Očara vas svojom magijom. Kada hodate, i ne primjećujete da se vrtite u krug, iz kojeg ne želite da iziđete. Sve je egzotično i drugačije na Baščariji. Danas se uz orijentalni dah zvuka, mirisa i boja mogu vidjeti i čuti, ali i kupiti najsavremenija svjetska digitalna oprema i markirana obuća i odjeća. No, za turiste su ipak najprivlačnije filigrantske rukotvorine i unikatni kazandžijski artikli što ih vrijedne zanatlije, čiji zvuk odzvanja Čaršijom, sačuvaše do naših dana; i naravno, tu su gastronomski bosanski specijaliteti. Miris ćevapa, pita i buredžika, te sarajevskih somuna, mami prolaznike i turiste, puneći tako svoje aščinice i bašče, svakoga dana.

U čaršijskim baščama, i bujnog zelenila, natkrivenih tendi i suncobrana, često uz žubor vode iz šadrvana, koji okrepljujuće hladi, uz bosansku kahvu s rahatlokumom, možemo vidjeti i stariju gospodu koja čita novine i „tabiri“ dnevnu politiku. Ovaj svakodnevni ritual, ljubomorno čuvaju samo za sebe. Tu su i mladi svih uzrasta… Vikendom, često možemo vidjeti i cijele familije na okupu u nekoj od ćevapdžinica, aščinica i slastičarnica. Čepenici u glavnoj čaršijskoj ulici, uz dućane pokrivene ciglastom ćeramidom, puni su za lijepih sarajevskih dana. Za vrijeme turističke sezone na Baščaršiji sve vri od ljudi, od najmlađih do najstarijih, svih profila i konfesija, gostiju iz cijelog svijeta.

I tako iz dana u dan, iz ljeta u ljeto: Baščaršija, taj damar Sarajeva, ta drevna sarajevska ljepotica, orijentalnih boja i mirisa, blista poput nadragocijenijeg briljanta u srcu svoga grada, evo već preko pet stoljeća. Nerijetko i cijela sudbina Bosne i Hercegovine prelamala se na njenom tlu, sve do naših dana…

Alija Balta 02.09.2020.

https://www.jergovic.com/ajfelov-most/bascarsija-damar-sarajeva/

(fotografije: Lendo BIHINPHOTO, radiosarajevo.ba, Amina Čengić)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen