Montag, 27. Februar 2023

"Bobi", najstariji pas na svijetu

 


Da je “Bobi” čovjek, prije izvjesnog vremena proslavio bi 200. rođendan. Ovčarski pas iz Portugala ima dobrih 30 godina - a kao što je poznato, pseće godine se broje sedmostruko u odnosu na ljudske. Veteran životinja odnedavno nije poznat samo kao „najstariji živi pas“, već i kao „najstariji pas svih vremena”, i kao takav je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.
Uprkos poodmaklim godinama, on trči uokolo po bašti svog gospodara Leonela Koste, u malom selu Conqueiros, koje ima samo 300 stanovnika.
Voli da se igra sa mačkama
"Bobi" se igra i mazi sa mačkama i drugim životinjama u kući - pa čak ponekad pokušava da zavede i pseće dame. "Trudi se, pokušava", kaže njegov vlasnik ovih dana za TV kanal CNN Portugal, smijući se. "Ne ide uvijek, jer su one često veće, a ni on više nije tako jak."
Svojim dosijeom "Bobi" je nakon 80 godina sa trona gurnuo četveronožnu prijateljicu sa drugog kraja svijeta, pastirsku pseäću damu "Bluey" iz Rochestera, sjeverno od Melbournea, koja je umrla 1939. u starosti od 29 godina i pet mjeseci.
Rođen 11. maja 1992. godine, "Bobi" je prije nekog vremena nadmašio ovu pseću damu, a u jesen 2022. je dostigao i prestigao njene godine.
Mali psi žive duže
Životni vijek pasa zavisi od rase i veličine, kao naravno i od uslova života i genetike. Mali psi obično žive duže, jazavčari, na primjer, ponekad, u rijetkim slučajevima dosegnu 20 godina. Veći psi žive znatno kraće.
"Bobi" nikada nije dobijao hranu za pse iz supermarketa, kaže vlasnik Leonel Kosta.
„On može da jede samo ono što i mi jedemo. Sve domaće. Izbjegavamo da mu dajemo previše začinjenu hranu.” I uz to, litar vode dnevno. Nikada nije bio vezan. A u hladnim danima može sjediti ispred kamina sa cijelom porodicom. "On mi je kao sin", rekla je Leonelova majka, Dona Maria.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen