Mittwoch, 22. Februar 2023

Monaška konopljika – biljka godine

 



Nekada su je monasi smatrali antiafrodizijakom - danas je žene koriste za menstrualne probleme: Monaška konopljika (lat. Vitex agnus-castus), ili divlji papar, od strane jednog stručnog savjeta proglašen je za „ljekovitu biljku 2022. godine“.

Grm, koji naraste i do pet metara visoko, sa svojim ljubičastim, plavim, ružičastim ili bijelim cvjetovima, monasi su u srednjem vijeku koristili kao zamjenu za biber - i stekao je reputaciju po osobini suzbijanja seksualnih aktivnosti, te na taj način i održavanju zavjeta čednosti.

Danas se lijekovi koji sadrže divlji papar gotovo isključivo koriste kod problema menstrualnog ciklusa, kao što su glavobolja, nesanica ili bolovi u grudima.

Iako ne postoje naučni dokazi o njegovoj efikasnosti, savremena istraživanja su pokazala da biljka utiče na polne hormone: snižava prolaktin u tijelu. Prema mišljenju stručnjaka, prevelika količina remeti ženski ciklus i uzrok je predmenstrualnog sindroma.

Ovo takođe objašnjava efekat prigušivanja seksualne želje – kod žena i muškaraca.


Prstasta konopljika (ostrvska konopljika, divlji papar, monaška konopljika, lat. Vitex agnus-castus) je biljna vrsta iz reda Vitex, porodice Lamiaceae. Poznata je i kao konopljika i divlji papar, a navodno slabi libido. To mišljenje se odrazilo i na njezino latinsko ime: angus - janje iz grčkog i castus - djevičanski. Prvi prostor koji je naseljavala ova biljka se protezao od područja oko Sredozemnog mora, preko Male Azije do Krima, da bi se danas kultivirala u mnogim područjima umjerene i suptropske klime.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen