Mittwoch, 15. Februar 2023

Banksy za Dan zaljubljenih

 





Novo kontroverzno djelo poznatog umjetnika: Banksy objavio novi crtež za Dan zaljubljenih

Banksy je naslovio djelo "Maskara za Valentinovo"

Tajanstveni ulični umjetnik Banksy na Valentinovo je pokazao svoj novi crtež koji krije snažnu poruku. Fotografija novog crteža osvanula je na njegovom Instagramu, a vjeruje se da je nacrtana na zidu u Grosvenor Placeu u Margateu, gradu na sjevernoj obali Kenta u jugoistočnoj Engleskoj.

Slavni umjetnik objavio je niz fotografija koje prikazuju domaćicu iz 1950-ih, koja nosi pregaču i žute rukavice za pranje posuđa, s natečenim okom i bez zuba kako gura muškarca u škrinju za zamrzavanje.

Pored škrinje nalazi se smeće, uključujući slomljenu vrtnu stolicu, plavi sanduk i praznu bocu piva.

Banksy je naslovio djelo "Maskara za Valentinovo" i objavio zumirane fotografije crteža kako bi izbliza prikazao ženino nasmijano, ali iscrpljeno lice.

Poruka je jasna - umjetnik je ovim crtežom naglasio problem obiteljskog zlostavljanja i borbe protiv nasilja nad ženama, za što je simbolično odabrao najromantičniji dan u godini.

Banksy je jedan od najpoznatijih umjetnika na svijetu, a njegov identitet i dalje je tajna unatoč brojnim pokušajima razotkrivanja i raznih nagađanja o tome tko se krije iza crteža.

(express)

Ko je Banksy?

Mnoge legende okružuju ovog uličnog umjetnika. Ono što se zna: Bansy je Britanac i dolazi iz lučkog grada Bristola (463.000 stanovnika u jugozapadnoj Engleskoj). Sve ostalo? Tišina! Jedno je jasno: fanovi i kolekcionari umjetnina plaćaju milione eura za radove. Rečeno je da Banksy donira novac. Očigledno umjetnika pokreće umjetnost, a ne prljavi mamon. Čak i aukcije njegovog rada postaju kritična faza, na primjer kada je svoju sliku "Djevojka s balonom" usitnio pred kamerama.

Sam Banksy dolazi iz 300 kilometara odavde udaljenog grada Bristola. Njegov tačan identitet do danas je nepoznat. U svojim radovima više puta se bavio društvenim pritužbama. Nedavno je izazvao pometnju serijom slika ratom oštećenih kuća u Ukrajini.


Komentari:

Fighting violence used against women. Even on Valentines Day. Always

My grandmother on hearing about my ex told me of her own revenge - getting my step grandfather drunk and taking to hi@e with saucepans. He never hit her again.
I share this story on my 14th wedding anniversary to a beautiful man, as my own son finalises separation from his abusive ex wife.
Anyone who’s experiencing abuse - get help, get out, get free.

Thank you Banksy. Its about time that women are no longer seen a second hand world citizens.

Someone's house is going to have one less wall

Why are we applauding a man being killed ? I mean wouldn't the right message be "get help, leave your husband"? Would people still applaud if Banksy painted it the other way, a guy standing over a dead woman's body ?


Borba protiv nasilja nad ženama. Čak i na Dan zaljubljenih. Uvijek
Kada je moja baka čula za mog bivšeg, ispričala mi je o vlastitoj osveti - napila je mog očuha i odnijela da se pozdravi sa loncima. Nikada je više nije udario.
Ovu priču dijelim na moju 14. godišnjicu braka s prekrasnim muškarcem, dok moj rođeni sin završava odvajanje od svoje bivše nasilne žene.
Svi koji doživljavaju zlostavljanje - potražite pomoć, izađite, oslobodite se.

Hvala ti Banksy. Krajnje je vrijeme da se žene više ne vide kao građani svijeta iz druge vrste.
Nečija kuća će imati jedan zid manje
Zašto aplaudiramo čovjeku koji je ubijen? Mislim, ne bi li prava poruka bila "potraži pomoć, ostavi muža"? Da li bi ljudi i dalje aplaudirali da je Banksy naslikao na drugu stranu, tipa koji stoji iznad tijela mrtve žene?

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen