Samstag, 18. Februar 2023

U sjećanju – Raquel Welch

 









Hollywood tuguje za ikonom 60-ih i 70-ih. Raquel Welch u bikiniju je postala seks simbol.

Raquel Welch je postala poznata 1966. godine kao djevojka u filmu iz kamenog doba u uskom kožnom bikiniju. Nakon toga je proslavila brojne filmske uspjehe. Kolege i fanovi sada tuguju za holivudskom ikonom. Imala je 82 godine.

Prema njenom menadžmentu, Raquel Welch je umrla nakon "kratke bolesti".
Operateri šetališta “Walk of Fame” su najavili da će njena zvjezdana ploča, koju je Welch otkrila 1996. godine, biti ukrašena cvijećem.
Filmski stvaraoci i fanovi izrazili su tugu. "Počivaj u miru", napisao je glumac Antonio Banderas (62) na Twitteru.
“Bila je elegantna, profesionalna i nevjerovatno glamurozna. Jednostavno zapanjujuća”, tim riječima joj je odala na Twitteru odala počastskarovka Reese Witherspoon (46). Drago joj je što je bila ispred kamere zajedno sa Welch u filmu “Legally Blonde” (2001). "Izgubili smo pravu ikonu", napisao je reditelj i glumac Paul Feig (60) u svom twittu. Podsjetio je na zajednički nastup 1996. u sitcomu "Sabrina - Totalno Bewitched!". Bila je "topla, duhovita i prava superzvijezda". Veći dio njegvog djetinjstva bio je zaljubljen u Welch.
Welch je imao velike uspjehe na kino blagajnama 1960-ih i 1970-ih i postala je jedna od najfotografiranijih holivudskih ljepotica. Glumica, rođena kao Jo Raquel Tejada u Čikagu 1940. godine, proslavila je svoj proboj u hitu iz kamenog doba "Milion godina prije našeg vremena", (One Million Years B.C.) (1966.) - zahvaljujući njenom uskom krznenom bikiniju. Kao pećinska djevojka Loana, tada 26-godišnjakinja preko noći je postala seks simbol. Welch je ranije igrala nekoliko manjih uloga, a tek nakon ovog filma je proslavila brojne filmske uspjehe.
Radila je sa holivudskim velikanima kao što su James Stewart (“Bandolero”), Frank Sinatra (“Lady in Cement”), John Huston (“Myra Breckinridge”) i Burt Reynolds (“Death Comes Softly”). Svoj komičarski talenat pokazala je u filmu Tri musketara (1973), za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji. A onda je tek 2017. viđena je na ekranima - u komediji Kako biti latino ljubavnik, („How to Be a Latin Lover“) u kojem je Welch glumila milionerku udovicu, koju mlađi muškarci uvlače u zamku.
Raquel Welch se također proslavila u Holivudu kao borac za svoja prava. Osamdesetih godina prošlog stoljeća tužena je protiv studija Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) nakon što je bila otpuštena iz filma “Cannery Row” zbog navodnog kršenja ugovora. Welch je dobila parnicu i dobila je više od 10 miliona dolara odštete.
Welch se udavala četiri puta i razvodila četiri puta. Iz prvog braka imala je dvoje djece, sina Damona i kćer Tahnee. Njena kćerka Tahnee Welch, 61, također je glumica i glumila je u nekoliko filmova, uključujući “Cocoon” (1985).

(express)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen