Montag, 13. Februar 2023

Tako lijepo, a tako prljavo

 






Jezero Titikaka u Andama proglašeno je "Najugroženijim jezerom godine" po drugi put u jedanaest godina. "Global Nature Fund" (GNF) i mreža "Living Lakes" ponovo su dodijelili tužnu titulu za 2023. godinu, nakon 2012. najvećem slatkovodnom jezeru u Južnoj Americi.

Jezero Titikaka, koje graniči s Bolivijom i Peruom, leži na 3.800 metara na visoravni i površine 8372 kvadratnih kilometara.
Titula „Ugroženo jezero godine“ dodjeljuje se svake godine 2. februara, na Svjetski dan močvarnih staništa, kako bi se skrenula pažnja na jezero ili močvaru kojoj prijeti opasnost od ljudi. Ponovljeni izbor jezera Titicaca obrazložio je GNF, međunarodna fondacija za životnu sredinu i prirodu sa sjedištem u Radolfzellu, Njemačka, sa zagađenjem okoliša kojem je jezero izloženo godinama - i koje se povećava.
"Važnost vodenih površina za ljude i njihova ekološka eksploatacija su u posebno upadljivoj disproporciji", kaže biolog Thomas Schaefer iz GNF-a. Za dva miliona Peruanaca i Bolivijaca jezero Titikaka je važno kao rezervoar pitke vode. Autohtono stanovništvo Urusa, na primjer, koristi trsku na obali za izradu svojih kuća, čamaca, pa čak i otoka na kojem žive. Stotine hiljada turista godišnje posjeti jezero visoko u Andima.
Ali kanalizacija iz gradova kao što su Puno i Juliaca u Peruu i El Alto u Boliviji, pesticidi iz poljoprivrede i teški metali iz ponekad ilegalnog rudarstva zagađuju duboko plavo jezero. Ribe i žabe umiru, neke vrste nestaju zauvijek. Političari u obje zemlje više puta su obećavali mjere - zasad bez značajnijih rezultata, kritikuju ekolozi.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen