Sonntag, 12. Februar 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Još jedna smrt prebijanjem
Možda je ovo tuga. Možda ljutnja. A možda je i rezignacija ono što se može pročitati na licu žene zatvorenih očiju. Ona protestuje u Memfisu, sa svojim znakom zahtevajući "Pravda za Tyre". Tyre Nicholsa (29) je prije nekoliko dana na smrt je pretuklo pet policajaca.
On je još jedna žrtva na dugačkoj listi Afroamerikanaca koji su umrli tokom rutinskih sigurnosnih provjera. Pet policajaca, koji su takođe bili crnci, suspendovani su, a njihova jedinica je rasformirana. U mnogim američkim gradovima izbili su protesti, uglavnom mirni.


Visoki balans
„Ljudi su ih gradili zgrade, a zašto se ne bi i malo drugačije koristile?”, opušteno je objasnio Rafael Bridi (35), nakon njegove spektakularne šetnje 114 metara iznad ulica Sao Paula.

Povodom 469. rođendana ove metropole od dvanaest miliona stanovnika, brazilski artista na užetu balansirao je za 25 minuta preko 510 metara dugačke “Slackline”, između dva nebodera. Rekord kojim je dospio u Guinnessovu knjigu rekorda. Bilo mu je najvažnije imati opušteno držanje kako se radost prelaska ne bi pretvorila u napor. I u tome je uspio.


Osvajanje prostora
Posegao je za forehandom kao akrobata koji se savija u svojoj akrobaciji. Karijera Novaka Đokovića (35) iz Srbije je upravo to: život na ivici mogućeg. Njegova ogromna žudnja je da uđe u istoriju tenisa kao najveći igrač svih vremena.
2022. godine, nevakcinisan i bez važeće vize, odbijen mu je start na Australian Openu. Ovog puta niko nije mogao da ga zaustavi u Melbourneu. Njegova igra je bila neodoljiva, na kraju je bilo 6:3, 7:6, 7:6 protiv Grka Stefanosa Tsitsipasa. Đokoviću je to bila 22. Grand Slamm titula. Još uvijek se ni blizu ne nazire kraj njegovih mogućnosti.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen