Sonntag, 19. Februar 2023

Adnan Ćatić pobijedio Turčina Sükrü Altaya

 







Bivši svjetski bokserski šampion Felix Sturm (44), ovog puta pod svojim rođenim imenom Adnan Ćatić, slavio je tešku pobjedu u svom comeback meču.
Ćatić, iz Leverkusena, je u Stuttgartu jednoglasno na bodove pobijedio Turčina Altaya (38), iz Allgäua, Njemačka, pred 5812 gledalaca, ali se za pobjedu morao itekako potruditi.
Za Ćatića je ovo bila prva profesionalna borba nakon skoro jedanaest mjeseci. Tada je u Dortmundu izgubio na bodove u kvalifikacionom meču za borbu za Svjetskog prvaka od Mađara Ištvana Szilija. Zbog toga se čak špekulisalo i o njegovom konačnom završetku karijere.

Ćatić je Altaya ocijenio kao opasnog protivnika. Turčin je od samog početka krenuo ofanzivno. Sada poluteškaš Ćatić se u meču ponašao se kao i obično, u svom stilu čekanja i suprotstavljanja, a na momente bio i krajnje pasivan, zbog čega je primio nekoliko efektnih pogodaka. Kad god je krenuo naprijed, većina publike u areni to je frenetično navijala.
U takvim okolnostima, bila je to ravnopravna borba do četvrte runde. Samopouzdanje njegovog izazivača raslo je sa svakom rundom. Altay bi tu i tamo gurnuo Ćatića u ugao ringa i izborio se za optičku prednost. U šestoj rundi čak je provokativno podigao pesnicu u vazduh.
Sedma runda je bila otvorena razmjena udaraca, osma, deveta i deseta su bile prednost za Ćatića. Na kraju, sva trojica sudija su tokom meča vidjeli prednost Ćarića i jednoglasno proglasili njegovu pobjedu. Za Altaya je ovo bio treći poraz u 18 profesionalnih borbi.

Veteran Ćatić je ostvario 43. pobjedu u svojoj 53. borbi kao profesionalac.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen