Freitag, 3. Februar 2023

Najbolji sportisti 2022. godine

 


Najbolji sportisti Mostara 2022.

Lana Pudar i Bilal Jelić najbolji sportisti Mostara u 2022.

Plivačica Lana Pudar i futsaler Bilal Jelić proglašeni su najboljim sportistima Mostara u protekloj godini u tradicionalnom izboru najboljih sportista i sportistkinja u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara.

Lana Pudar je tokom 2022. godine ostvarila niz zapaženih rezultata, među kojima se izdvajaju zlato na Evropskom prvenstvu u disciplini 200 metara leptir i bronza na duplo kraćoj dionici, te dva zlata ne Mediteranskim igrama na 100 i 200 metara leptir.

Bilal Jelić je u 2022. godini sa svojim klubom Mostar Stari grad osvojio naslov prvaka BiH i Kup BiH u futsalu, a s reprezentacijom Bosne i Hercegovine nastupio je na Evropskom futsal prvenstvu.

U momčadskoj konkurenciji, najboljim muškim timom proglašen je bh. prvak u fudbalu HŠK Zrinjski, a u ženskoj konkurenciji Ženski fudbalski klub Emina, koji je prošlu sezonu završio na drugom mjestu Premijer lige BiH.

Priznanja u mlađim kategorijama dobili su članica Judo kluba Borsa Ivana Bebek (najuspješnija sportistkinja u konkurenciji mlađih kadetkinja), zatim član HŠK Zrinjski Sergej Ignatkov (najuspješniji sportista u konkurenciji mlađih kadeta), članica Ženskog fudbalskog kluba Emina Nina Pupić (najuspješnija sportistkinja u konkurenciji kadetkinja), član Judo kluba Herceg Ivano Đinkić (najuspješniji sportista u konkurenciji kadeta), član Judo kluba Neretva Domagoj Jozeljić (najuspješniji sportista u konkurenciji juniora) i članica Judo kluba Borsa Korina Džidić (najuspješnija sportistkinja u konkurenciji juniorki).

HŠK Zrinjski je najuspješnija muška mlada ekipa, KK Zrinjski 2010 najuspješnija je ženska mlada ekipa, dok je Damir Đedović iz Kluba vodenih sportova Orka dobio priznanje za najuspješnijeg trenera.

Sportski savez je dodijelio i posebna priznanja pojedincima i sportskim ekipama za ostvarene izuzetne sportske rezultate u 2022. godini, a dobitnici su fudbaler Nemanja Bilbija, Senad Ramadanović iz Karate klub Mostar za doprinos popularizaciji i razvoju sporta, te FK Velež i Futsal klub Mostar SG.

Merima Tanović Čamo dobila je priznanje za humani gest, Mirsad Fazlinović (Futsal klub Mostar SG) najuspješniji je sportski radnik, a nagrade za životno djelo uručene su Jožici Škorja Govedarica i Džemalu Hadžiabdiću “Čorbi”.

(NovaSloboda.ba)


Najbolji sportisti Bosne i Hercegovina u 2022.

Taekwondoist Nedžad Husić proglašen je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 2022. godini, a plivačica Lana Pudar za najbolju sportistkinju, u 78. izboru Sportskog saveza u BiH.

Za najuspješnije državnu selekciju izabrana je Ženska košarkaška reprezentacija BiH. Priznanja za najuspješnije klubove u muškoj konkurenciji dobili su Košarkaški klub Igokea i Klub dizača tegova Bosna, a u ženskoj konkurenciji Plesno sportski centar Virus iz Bihaća.

Najuspješniji trener je Haris Husić (taekwondo).

U kategoriji paraolimpijskih sportova nagradu za najboljeg sportistu osvojio je kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić, najbolji klub je OKI Fantomi, a trener godine Ifet Mahmutović (sjedeća odbojka).

Posebno priznanje za ostvareni vrhunski rezultat "Mediteranske Igre Oran 2022" dobili su Lana Pudar, Larisa Cerić, Toni Miletić, Anđela Samardžić, Nejra Sipović, Hamza Turulja i Rijad Džuho.

Na tradicionalnoj manifestaciji, koja je ovaj put održana u Konjicu, dodijeljene su nagrade i sportistima i ekipama za ostvarene vrhunske rezultate u 2022., te specijalna priznanja za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta u BiH.

Košarkaš Džanan Musa proglašen je za ambasadora bh. sporta u 2022., dok su posebna priznanja "Mirza Delibašić" i "Ivica Osim" pripala Zinedinu Muliću, odnosno Edinu Džeki.

Posebno priznanje Sportska ličnost decenije dobio je Hasan Salihamidžić.

(klix)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen