Mittwoch, 14. April 2021

Veza s onim svijetom

 



Telefonska govornica na slici ima jednu sasvim drugu funkciju: Ona bi ljue trebala povezati sa njihovim preminulim članovima porodice.

Danas, kada skoro svako ima smart telefon, jedna telefonska govornica djeluje kao relikt iz nekog davno prošklog vremnena. Na neki način govornica sa slike je upravo to: Ona podsjeća na Tsunami katastrofu, koja se prije deset godina pogodila Japan, izazvana Tohoku zemljotresom. Isti potres je doveo do katastrofe nuklearnog reaktora u Fukushimi.

Ovo je jedan neuobičajeni spomenik: Posjetioci mogu ući u govornicu, podignuti slušalicu i barem nakraktko, osjetiti se zbliženi sa poginulim najbližim, pri čemu sa njima telefoniraju. Jedan privatnik je ovaj Kaze no Denwa, takozvani “telefon vjetra”, postavio u njegovom vrtu, u japanskom gradu Otsuchi. Tada, 2011. godine, tsunami je žestoko pogodio ovaj grad, srušio polovinu od 6100 kuća, a blizu deset posto stanovnika je izgubilo život.

“Telefon vjetra” trebao bi olakšati ljudima da telefoniraju sa njihovim preminulim, što je za mnoge Japance jedna važna tradicija.

Naime, na osnovu njihovog budističkog vjerovanja, njihovi najmiliji ih čuju sa onoga svijeta...

(FAmag)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen