Sonntag, 4. April 2021

Taj šareni svijet – Slike sedmice

 


Šta je ostalo nakon tornada

Dobrodošli u naša tri zida: Ono što izgleda kao kulisa iz nekog pozorišta, ustvari su tužni ostaci nakon jedne serije katastrofalnih tornada koji su opustošili saveznu državu Alabama u SAD. Na slici je metodistička crkva koja je pri tome izgubila čitav krov i vanjske zidove, a najmanje pet osoba je izgubilo život u ovom regionu.


Šarena ptica

Ptica je bila nošena kod veterniara. Ali, usput, oslobodila se i radije odletjela... i to, u sred Manhattana, u New Yorku. Ara papagaj po imenu Ara Dylan se nakon toga zaustavila na vrtoglavoj visini, na jednom drvetu. Njujorški vatrogasci su poduzeli u akciju spašavanja i neposlušnu pticu uhvatili mrežastom hvataljkom, a nakon toga je predali vlasniku.


Novi iz Sesamstrasse

Ernie i Brt su poznati svima, a sada im se pridružuju Wes i Elijah. Obe lutke su tamne boje kože, i otac su i sin, kako je objašnjeno u jednom videu u SAD, u kojem je razjašnjeno kako nastaju različite boje kože kod ljudi. To bi trebalo pomoći porodicama kao argumentacija protiv rasizma.


Stara ljubav novi prsten

Bezosjećajno: Jedan lopov, u Essenu, Njemačka, predstavio se kao radnik komunalnog, ušao u stan jedne slijepe penzionerke (79) i ukrao joj kompletan nakit, između ostalog i vjenčani prsten.

Srdačno: O tome je u novinama čitao jedan zlatar iz Bayerna, i penzionerki napravio jedan potpuno isti prsten, onakav, kakav je nosila na svadbi 1963. godine.


Osmorke

To bi trebao biti rekord Veike Britanije. Jedna ovca iz Škotske, na svijet je odjednom donijela ni manje ni više, nego osmoro jagnjadi. Normalno ovce donose na svijet do dva jagnjeta, a sasvim rijetko trojke. Ovčar Andrew Morgan (69) je ponosan.


Rijeka puna plastike

Voda u rijeci Tagaret u Boliviji se nikako ne vidi. Dokle doseže pogled, nema ništa drugo osim smeća, a od svega najviše plastičnih flaša. Sve se to slijeva, dan za danom, u Uru.Uru jezero, koje izgleda kao ogromno brdo smeća. Kraj ovom strujanju smeća nije ni na vidiku.


Otkrivač tajnog koda na novčanici od 50 funti

Kasna počast: Engleski matamatički genije Alan Turing (1912-1945) otkrio je u Drugom svjetskom ratu enigmu, tajnog koda Nijemaca. Kasnije je pao u nemilost zbog homoseksualnosti. Sada njegov lik krasi novu novčanicu od 50 funti.

(bams)

(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen