Donnerstag, 15. April 2021

“Mahala Carina u Mostaru – historija i razvoj grada”, knjiga autora Ahmeta Kurta izišla iz štampe

 



U izdanju kuće Dobra Knjiga iz Sarajeva iz štampe je izašla knjiga autora Ahmeta Kurta o mahali Carina u Mostaru, pod naslovom “Mahala Carina u Mostaru – historija i razvoj grada”.

Na 532 strane, knjiga sadrži preko 100 fotografija i 30 karata, a u indeksu imena se nalazi 4.100 stanovnika Carine i Mostara.

Knjiga je štampana u boji na finom 115-gramskom papiru, dimenzija 165x240 mm, tvrdi uvez sa ušivanjem stranica, teška 1.400 grama.

Recezenti knjige su bili dr. sc. Ibrahim Kajan, prof dr. sc. Faruk Taslidža i prof. dr. sc. Nedim Tuno. Oni su o knjizi napisali:

Knjiga Ahmeta Kurta Mahala Carina u Mostaru - historija i razvoj grada smatram izuzetno vrijednim znanstvenim djelom, posebno snažnim u obradi tema kojima naša historiografija nije posvetila nikakvu pažnju, nego je, nekim od njih, čak i falsificirala ciljeve i manipulirala žrtvama, napisao je o knjizi dr. sc. Ibrahim Kajan, književnik

Knjiga Mahala Carina u Mostaru - historija i razvoj grada sadrži, u istraživačkom smislu, više pionirskih tekstova i predstavlja značajan doprinos u proučavanju naše historije. Također daje i nemjerljiv prilog genealoškom istraživanju mostarskih porodica, napisao je prof. dr. sc. Faruk Taslidža.

Nesumnjivo je da će knjiga Mahala Carina u Mostaru skrenuti pažnju naučne i stručne javnosti na važnost kartografske građe i ostale geodetske dokumentacije kao izvora za bosanskohercegovačku historiju i dati poticaj drugim istraživačima da planove i karte, kao prvorazredne i nenadomjestive dokaze, upotrijebe u proučavanju historijskih, privrednih, društvenih i urbanih prilika u našoj zemlji, napisao je prof. dr. sc. Nedim Tuno, dipl. inž. geod.

Knjiga će se narednih dana naći u knjižarama.

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


na youtube: Knjiga Mahala Carina u Mostaru: https://youtu.be/eIXv_7vVaT0

(spagos)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen