Dienstag, 27. April 2021

Obilježavanje 78. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 76. godišnjice pobjede nad fašizmom

 




Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica obavještava građane BiH i prijatelje sa prostora nekadašnje nam zajedmničje domovine da ove godine, zbog pogoršane trenutne situacije izazvane koronavirusom, kao i preporuka kriznog štaba, neće biti održana Svečana akademija u povodu godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“. U cilju kontinuiteta obilježavanja značajne godišnjice, delegacija SABNOR-a BiH i delegacije Kantonalnih udruženja SABNOR-a BiH uz načelnika opštine Jablanica, položiće cvijeće i odati počast svim borcima koji dadoše živote  u borbi za pobjedu nad fašizmom.

Moderna Evropa leži na temeljima antifašističkih tekovina, antifašističkog opredjeljenja i antifašističkih vrijednosti koje su nastale u antifašističkoj borbi, gdje je Bitka za ranjenike na Neretvi simbol antifašizma i humanosti ne samo u BiH nego i u regionu. Ovo će biti prilika da se u tišini poklonimo i odamo počast svima onima koji dadoše svoje živote za slobodu u borbi protiv fašizma i glasno kažemo „NE“ podjelma, mržnji, fašističkim ideologijama i sl. Tu smo da nastavimo antifašističku borbu na jedan drugi način, protiv sve prisutnijih neofašističkih ideja,  za bolji, ljepši, sigurniji život, kao i ravnopravnost svih naroda i narodnosti na ovim prostorima.

„Nemojmo, drugarice i drugovi, nikada zaboraviti da je tu, u hladnim vodama Neretve, tekla krv sinova i kćeri svih naših naroda i narodnosti. U vatri danonoćnih borbi kovalo se brastvo i jedinstvo, velika tekovina naše oružane borbe i revolucije. Čuvajmo to bratstvo i jedinstvo“ rekao je, između ostalog, Josip Broz Tito u Jablanici 12. novembra 1978. godine prilikom otvaranja Muzeja “Bitka za ranjenike”.

Ove godine se obilježava i 80.godišnjica opštenarodnog antifašističkog ustanka naših naroda i narodnosti, Dan ustanka naroda u BiH. U znak sjećanja, u 11,50 sati, u Neretvu će se spustiti osamdeset karanfila.

Polaganje cvijeća će se održati 8. maja na platou Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici u 12 sati.

Budimo dio Evrope, obilježimo Dan pobjede nad fašizmom i prisjetimo se heroja Neretve u najhumanijoj bitci za ratovanje „Bitka za ranjenike na Neretvi“, porčuju iz Organizacionog odbora ove značajne manifestacije.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen