Freitag, 16. April 2021

Nekropola Biskup i ostaci crkve Grčka glavica


Narodni univerzitet i Zavičajni muzej Konjic na svojim online stranicama, kroz opis i crtež Dine Džumhura, predstavljaju nacionalni spomenik:

Nekropola Biskup i ostaci crkve Grčka glavica

Biskup je selo u blizini Glavatičeva, oko 30 km udaljeno od Konjica, prema jugoistoku.

Pored makadamskog puta na omanjem uzvišenju pod nazivom Grčka glavica, nalaze se ostaci crkve i nekropola sa stećcima. Pomenuta nekropola se sastoji od 172 stećka i velikog broja grobova bez spomenika, na površini od 1700 kvadratnih metara. Na ovoj nekropoli se nalaze i ostaci jedne crkve čiji je nastanak moguće okvirno datirati u XII ili XIII stoljeće. Porušena je prije druge polovine XIV stoljeća.

Jedan od spomenika ima i natpis iz kojeg se vidi da je to grob Goisave, žene vojvode Radić Sankovića. U natpisu se spominje i Radičev otac, Kaznac Sanko, te brat župan Bilijak, Goisavin otac Juraj Balšić. Po svom sadržaju ovaj natpis spada među najdragocjenije spomenike svoje vrste u BiH. Ova nekropola je bila predmet istraživanja koje je u periodu od 1954-1955.godine obavio prof.Marko Vego.

Prilikom arheoloških iskopavanja na nekropoli Grčka glavica istraženi su svi grobovi u unutrašnjosti crkve i nekoliko grobova izvan nje. Najvažniji rezultat ovog istraživanja, pored mnogobrojnih nađenih predmeta, jeste da se ovdje radi o porodičnom groblju velikaškog roda Sankovića koji je u XIV stoljeću vodio glavnu riječ u čitavoj tadašnjoj Humskoj zemlji (kasnijoj Hercegovini).

Velikaški rod Sankovići (u pisanim izvorima Bogopanci, Draživojevići, Miltenovići i Sankovići) može se pratiti od 1306. do 1404. godine. Početkom 14. stoljeća djeluju na području Nevesinja, a poslije 1335. godine proširuju vlast na Zagorje, a kasnije na Dabar, Popovo, Primorje i Konavlje. Kao predstavnici Humske zemlje redovno su učestvovali u Zboru bosanskih velikaša, posebno u periodu od 1330. do 1404. godine. Nedaleko od Biskupa, u selu Zaborani, na krajnjem sjevernom dijelu Nevesinjskog polja, nalazio se dvor Radiča Sankovića. Posljednji Sanković bio je knez, a zatim vojvoda Radič. Sandalj Hranić Kosača je 1404. godine zarobio Radiča i preoteo čitavu njegovu oblast.

U Biskupu je sahranjeno dvadesetak članova ove plemićke porodice, a Sankovići su se kasnije preselili u Zaborane (općina Nevesinje). Konzervatorske radove na ostacima crkve izvršio je preparator Zemaljskog muzeja u Sarajevu Ante Kučan uz finansijsku pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti NR BiH.

Pokretni arheološki materijal pohranjen je u Arheološkom odjeljenju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

U maju 2004.godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je Historijsko područje-nekropolu sa stećcima i ostaci crkve Grčka glavica u selu Biskup, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057389533954

(Dino Džumhur/facebook 20210416)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen