Mittwoch, 28. April 2021

Mercedes forever

 


Neke razigrane tehnološke inovacije toliko su lijepe, barem u očima njihovih izumitelja, da nije dovoljno samo jednom ih predstaviti.

Mercedes Vision AVTR, predstavljen prije više od godinu dana na sajmu elektronike CES, sada je ponovo privukaop pažnju na sajmu u Šangaju. Prave Mercedesove inovacije, koje se trenutno pokreću, zapravo su luksuzna klasa EQS, sedmosjed SUV EQB i kompaktni EQA.

Kao vizualnu poslasticu automobilske budućnosti, Daimler se nije želio odreći modela AVTR-a.

Aerodinamični dizajn ukazuje na siluetu budućih električnih automobila i ogleda se u novoj luksuznoj limuzini EQS na baterije. Baterija se u potpunosti može reciklirati, što je osobina koja će biti osnovna za e-mobilitet. Kontrolni elementi futurističkog izgleda unutra, odaju dojam vozila koje misli svojom glavom.

Automobil će se moći voziti čak i bočno. Naravno, to je budući projekat. Ali još uvijek možete samo sanjati, pogotovo jer sadašnjost nije baš ružičasta za Daimler: Jer nedostaju čipovi za visoko opremljene automobile, pa je proizvođač poslao kući zaposlene u tvornicama u Rastatt i Bremen.

Detalji sa slike:

Prozirna krilna vrata: AVTR-u daju bočan izgled, sličan insektima.

Električna energija za mozak automobila: 33 solarna panela integrirana su u stražnji dio automobila. Opskrbljuju energijom lokalne računare i senzore automobila.

Maksimalna pokretljivost: prednjom i zadnjom osovinom može se upravljati odvojeno. Ovaj i gotovo sferični točkovi omogućuju "hodanje rakovim korakom" i mali krug okretanja.

(focus)

Smail Špago

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen