Mittwoch, 28. April 2021

Sa stranica stare štampe: Jaka bura u Mostaru, 1893. godine




U listu Bošnjak iz decembra 1893. godine objavljen je zanimljiv tekst o poznatoj mostarskoj buri:

Veliki vjetar. Kako nam prijatelj iz Mostara piše, bijesnila je ondje u mostarskoj okolici dne 4. o. mj. Jaka bura, koja je i štete nanijela. Megju ostalim piše nam dopisnik i ovo: Dne 4. o.mj. oko podne natovario je Vaso Radulović, trgovački vozar, 5 bačava vina na teretna kola da ih vozi sa Bune u Mostar. Kad je stupio u Mostarsko polje blizu gradske klaonice, vjetar je strašno puhnuo i jednu bačvu vina sa 500 litara s kola oborio, te je odvaljao u Neretvu, koja je ondje udaljena od ceste oko 1000 metara“.

E sad, s vremenske distance od preko 120 godina postavlja se pitanje, zašto je bura oborila s kola i odvaljala u Neretvu samo jednu bačvu, kao i pitanje da li se iza toga krije neki liskaluk ili lopovluk. Ne može se ništa sa sigurnošću reći, ali vijest svakako daje povoda da se razmišlja i malo drugačije. Osim toga, teško je za povjerovati da je bura kotrljala bure s 500 litara vina u dužini od jednog kilometra. Uglavnom, nema ni bačve ni vina.

Mostarska bura je poznata po svojoj snazi, ljutini i bijesu, a Mostaru se uvijek, pored one ozbiljne strane, dočekivala i sa dozom humora, kao i u mnogobrojnim liskalucima, vicevima i pošalicama, ispričanima i zapisanima tokom prethodnih decenija. Kažu inače, da je Mostar grad koji živi humor 365 dana u godini, a često se građani Mostara znaju našaliti i na svoj način, pa je se tako bilo i kada su se zbrajale štete od neke prohujale, olujne bure,

I tako, nakon što je ta bura mostarska vratila učenika iz drugog u prvi razred, priča se kako je nekom komšiji ta ista bura vratila bivšu ženu, od koje se nedavno rastavio.

Čudna je ta mostarska bura, u svakom pogledu.

A bilo je ovako, ako nije bilo drugačije.


Slike: makadamski put Buna – Mostar i bačve vina

Priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen