Dienstag, 13. April 2021

Velež nadigrao Sarajevo


 




Fudbaleri Veleža rezultatom 1:0 su savladali Sarajevo u derbi susretu 25. kola Premijer lige BiH, čime su se priključili ekipama koje se bore za plasman u Evropu

FK Velež - FK Sarajevo 1:0 (1:0)
Stadion: Rođeni, Mostar
Sudija: Luka Bilbija (Prijedor)
Golovi: 1:0 - Miličević AG (40)
Žuti kartoni: Hasanović, Osmić, Ovčina (Velež), Handžić, Oremuš, Adukor, Dupovac, Pejović (Sarajevo)

FK Velež: Bogdanović, Ovčina, Dario, Cheshmedjiev, Zeljković, Hasanović, Radovac, Vehabović (69. Osmić), Anđušić (69. Ćosić), Brandao (81. Pršeš), Georgijević (86. Sijamija). Trener: Feđa Dudić

FK Sarajevo: Kovačević, Oremuš (76. Hebibović), Pidro (76. Jukić), Dupovac, Miličević, Pejović, Adukor (65. Velkoski), Milanović (57. Sušić), Fanimo, Mešanović, Handžić. Trener: Vinko Marinović

Fudbaleri Veleža i Sarajeva danas su odigrali istinski derbi susret 25. kola Premijer lige BiH na stadionu Rođeni, a meč je opravdao očekivanja u priličnoj mjeri.

Velež je u ovaj duel ušao nakon dva vezana remija, prvo sa Radnikom a potom i sa Olimpikom, koji su značajno uzdrmali Veležove evropske ambicije. S druge strane, Sarajevo ne briljira, ali je pobijedilo dva uzastopna premijerligaška duela, a raspoloženje mu je uoči ovog duela podigla pobjeda nad ekipom Tuzla Cityja u polufinalu Kupa BiH.

Fudbaleri domaćina vrlo dobro su otvorili duel i od početka je bilo evidentno da nastoje napadačkim fudbalom da se nametnu i iz ofanzive probaju doći do pogotka. Sarajevo nikako nije uspijevalo igrati fudbal, Velež je visokim presingom prekidao sve napade Sarajeva, pa su gosti vrlo brzo počeli dugim loptama tražiti ofanzivni dvojac Handžić - Mešanović.

Nije ni Velež imao Bog zna kakve šanse, a najbolju šansu je domaćin imao kada je lopta otišla malo pored gola nakon mnogo odbijanja u kaznenom prostoru Sarajeva. Probao je i Vehabović iz slobodnog udarca, ali je vrlo oprezan bio golman Vladan Kovačević, koji je dobro odrađivao svoj posao u ovoj utakmici.

Ipak, golman Sarajeva nije imao šanse u 40. minuti, kada udarac Anđušića sa distance ka svojoj mreži skreće Hrvoje Miličević. Velež tako dolazi do sasvim zasluženog vodstva u finišu prvog dijela, a u drugom dijelu mostarski tim počinje polako da se povlači. 

Tome su doprinijele i izmjene u redovima gostiju. Prvo je u igru ušao Tino-Sven Sušić, a potom i Krste Velkoski. Njih dvojica su podigla nivo igre Sarajeva i Bordo tim je bio taj koji je dominirao u drugom dijelu. Prave šanse ipak su izostale, a najbliži golu bio je opet Matthias Fanimo, koji sjajno šutira sa distance u 67. minuti, no Slaviša Bogdanović je sjajno odbranio. Samo tri minute kasnije, šutirao je i Mešanović i to glavom, ali lopta je otišla pored gola.

Sarajevo je do kraja meča igralo gotovo identičan meč poput onog koji je igralo na Pecari protiv Širokog Brijega, a i onog na Koševu protiv Zrinjskog, kada je Zrinjski imao igrača manje. No, uz nekoliko polušansi ponovo je izostao bilo kakav oblik završnice i Sarajevo nije ozbiljnije zaprijetilo golmanu domaćin Slaviši Bogdanoviću. Najveću šansu imao je Velkoski u prvoj minuti sudijske nadoknade, ali šutirao je direktno u golmana Bogdanovića.

Promjene više nije bilo, pa Sarajevo ostaje na 52 boda, pet bodova više od drugoplasiranog Borca, koji u narednom kolu dolazi na Koševo i mogao bi eventualnim trijumfom napraviti vrlo uzbudljivu borbu za naslov. S druge strane, Velež ima 45 bodova, njegov sjajan niz bez poraza je nastavljen i izjednačen je sa ekipama Širokog Brijega i Zrinjskog.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen