Sonntag, 25. April 2021

Taj čudesni šareni svijet – Slike sedmice


Igra s vatrom

Uglavnom to su mladići koji su nekoliko noći pravili pobune u Belfastu, kao na slici kod takozvanih “Vrata mira” na Lanark Wayu. Na bijes ih nagoni sve što dolazi od vlade iz Westminstera: Lockdown i prije svega Brexit, koji je Sjevernu Irsku de facto ostavio da izvisi iza ostatka kraljevine.

Lojalisti se također osjećaju ozkačenima jer se povećava broj onih koji ne osjećaju da pripadaju ni jednoj bivšoj stranci iz građanskog rata, i boje se da uskoro više neće igrati nikakvu ulogu u strukturi moći Sjeverne Irske. Malo vatre na ulici je prava stvar, koja bi trebala podsjetiti na sve to.


Led zagrijava

Kritički pogled, pažljiv stisak: mraz vjerovatno više neće moći naštetiti ovim biljkama.

U voćnjaku jabuka sjeveroistočno od Milana, voćari prskaju svoje voćnjake finom vodenom maglom. Na hladnim temperaturama oko osjetljivog rastućeg behara stvara se ledeni pokrivač. Sloj djeluje poput izolatora koji štiti stabla jabuka od oštećenja mrazom. S fizičke tačke gledišta, kad se voda smrzne, oslobaža se stvrdnjavajuća toplota, što spriječava da se behar smrzne. Bilo u Lombardiji ili ovdje, za ovo doba godine je trenutno prehladno.


Ponovo igra

Ne, poziv "Give me the Cherry!" nije u ovom slučju preveden kao "daj mi trešnju". Na fudbalskim terenima u Stoke-on-Trentu između Manchestera i Birminghama konačno se može trenirati i igrati zajedno, čak i pod reflektorima. Korak po korak, na Ostrvu se ukidaju ograničenja za koronu.

Budući da je vakcinacija dobro napredovala, otvoreni su vanjski dijelovi pabova. Napokon, fudbal i pivo pripadaju zajedno.

PS: Dobar prijevod za "Daj mi trešnju" bio bi "Pass the f...ing thing!”


Toranj za rode

U Kirchheimu u Bayernu rode lete oko svojih gnijezda.

Ptičja gnijezda su pričvršćena za toranj jednog starog krana.

Na vrhu tornja, koji je podigla jedna građevinska firma, trenutno živi desetak bijelih roda.

Nosač za gnijezda je postavljen posebno za ove životinje.


Posuti pepelom

Hiljade Hindu hodočasnika, posutih sivim pepelom, sakupljaju se na rijeci Ganges, na sjeveru Indije, u povodu svečanosti Kumbh Mela. Milioni vjernika je ovih dana bilo na putu, kako bi se okupali u ovoj svetoj rijeci, uoprkos oštrim mjerama protiv korone.

Indija se trenutno bori protiv dramatičnog drugog talasa Korone, a broj novozaraženih se penje na preko 200 000 po danu.

Potpuno vakcinisano je svega 1 posto stanovništva

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen