Dienstag, 20. April 2021

Taj šareni čudesni svijet: Iz svijeta biljaka i životinja

 


Jedan pravi i dva lažna cvijeta

Na ovoj slici se mogu vidjeti jedan pravi i dva lažna cvijeta. Žuti cvijet s lijeve strane pripada rogozu koji je porijeklom iz toplijih područja Južne Amerike. Desno su gljive specijalizirane za zarazu ovih biljaka. Fusarium xyrophilum inficira biljke i sprečava razvoj njihovog prirodnog cvjetanja. Umjesto toga, gljiva se pretvara u pseudo-cvijet. Svojom bojom i mirisom privlači insekte s ciljem prenošenja spora gljivica do sljedeće biljke.


Veliko lepršanje

Svake godine na obali Namibije strada oko 30.000 morskih ptica na čeličnim užadima i udicama

ribarskih brodova. Rješenje: užad jarkih boja koje na vjetru lepršaju poput strašila. Prema studiji, stopa smrtnosti morskih ptica se na ovaj način može se smanjiti za 98 posto.


Spremne za ostrvo

Bile su pred izumiranjem početkom 1970-ih. Previše prirodnih neprijatelja i vegetacije koja se mijenjala, uznemirili su veliku galapagošku kornjaču (Chelonoidis chathamensis).

Međutim, zahvaljujući neumornim naporima ekologa, broj se do 2016. ponovo popeo na oko 6700 životinja. A pozitivan trend se nastavlja.

U sjeveroistočnom dijelu ostrva San Cristóbal, 36 primjeraka, starosti između šest i osam godina, nedavno je pušteno u prirodu.


Dvije priče o ptičijim željama

Prva: Jednom davno bile su dvije ptičice koje su po cijele dane ljubakale, i bile sretne zbog približavanja proljeća. Druga: Jednom je jedan štiglić htio jesti potpuno istu hranu kao i zeba. Došlo je do nevolja. Pa probertite, koja vam se čini izglednija?

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen