Donnerstag, 22. April 2021

Dva dana Superlige

 


Superliga ili Evropska Superliga (pravno ime: European Super League Company, S.L.) je bilo planirano godišnje klupsko nogometno prvenstvo u kojem su se trebala takmičiti posebna grupa najjačih evropskih klubova. Takmičenje je trebalo biti konkurencija UEFA Ligi prvaka, ili ga je čak eventualno zamjeniti (?). Nakon dugih špekulacija oko stvaranja „Europske Superlige”, takmičenje je uspostavilo dvanaest klubova, a još tri kluba su se trebala pridružiti. Ovih petnaest „klubova osnivača” trebali su biti stalni učesnici ovog takmičenja, i oni bi vladali nad njim. Bilo je predviđeno da se dodatnih pet klubova godišnje može kvalifikovati za takmičenje na osnovu svojih učinaka u prethodnoj sezoni. Prema organizaciji, natjecanje je trebalo početi „čim to bude moguće”, a razgovori o njemu su trebali početi prije ili tokom augusta 2021. godine.

Prvi predsjednik Europske Superlige je Florentino Pérez.

Prijedlozi za stvaranje Evropske Superlige datiraju još od 1998. godine, kada je talijanska firma Media Partners istraživala tu mogućnost, ali to je bilo bezuspješno jer je UEFA tada odlučila da proširi Ligu prvaka. Tokom naredne dvije decenije iznčšeni su različiti prijedlozi, ali su bili bezuspješni.

Liga je najavljena 18. aprila 2021. godine, putem saoopštenja za javnost koje su poslali klubovi osnivači. Najava je uslijedila uoči sastanka Izvršnog odbora UEFA, koji je namjeravao obnoviti i proširiti UEFA Ligu prvaka od sezone 2024./25., kako bi zbog pritiska elitnih europskih klubova došlo do povećanja broja utakmica i prihoda. U saopštenju se navela namjera da se „osiguraju kvalitetnije utakmice i dodatni financijski resursi za ukupnu nogometnu piramidu”, dok se istovremeno „pruža (znatno) veći ekonomski rast i podrška evropskom nogometu kroz dugoročnu posvećenost neiskorištenim solidarnim plaćanjima koja će rasti u skladu s prihodima iz lige”.

Osim takmičenja za muškarce, organizacija je također planirala pokrenuti žensku ekvivalentu ligu „čim to bude moguće”.


Dvanaest klubova objavilo je da su osnivači ovog takmičenja, a još tri su se trebala pridružiti prije početka prve sezone. Među tih dvanaest klubova je engleska „Velika šestorka”, kao i tri španjolska i tri talijanska kluba. Petnaest klubova osnivača bili bi stalni sudionici takmičenja i upravljali bi organizacijom. Francuski, njemački i portugalski klubovi, uključujući Paris Saint-Germain, Bayern München, Borussiju Dortmundi Porto, odbili su da se pridruže ovom takmičenju.

    -Arsenal (napustio ligu 20. aprila)

    -Chelsea (napustio ligu 21. aprila)

    -Liverpool (napustio ligu 20. aprila)

    -Manchester City (napustio ligu 20. aprila)

    -Manchester United (napustio ligu 20. aprila)

    -Tottenham Hotspur (napustio ligu 20. aprila)

    -Inter Milan (napustio ligu 21. aprila)

    -Juventus (napustio ligu 21. aprila)

    -Milan (napustio ligu 21. aprila)

    -Atlético Madrid (napustio ligu 21. aprila)

    -Barcelona

    -Real Madrid

Najava je izazvala negativne reakcije UEFA, Engleskog nogometnog saveza i Premier lige, Talijanskog nogometnog saveza i talijanske Serie A te Španjolskog nogometnog saveza i španjolske La Lige, iz kojih su osnivački klubovi. Objavili su zajedničko saopštenje u kojem navode da će „razmotriti sve mjere koje su stoje na raspolaganju, na svim nivioima, kako pravosudnim, tako i sportskim” kako bi spriječili nastanak Superlige. UEFA i tri države upozorile su da će bilo kojim klubovima uključenim u Superligu biti zabranjena sva druga domaća, europska i svjetska nogometna natjecanja, uključujući Europsko i Svjetsko prvenstvo. Također su zaprijetili da bi igračima koji su uključeni moglo biti zabranjeno predstavljati svoje reprezentacije na međunarodnim utakmicama. Nogometni savezi i najviše lige Francuske Njemačke, iz kojih se nije bio pridružio nijedan klub, također su objavile izjave koje se protive predloženoj Superligi.

Projekat propao u dva dana: Čovjek koji je ozvaničio Superligu najavio njeno poništavanje


Nekadašnji fudbaler Liverpoola i Aston Ville, Stan Collymore je na svom Twitteru zvanično saopštio da će Evropska Superliga biti poništena.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen