Donnerstag, 22. April 2021

Fotografija godine

 


Danski fotograf Mads Nissen dobitnik je glavne nagrade uglednog takmičenjaja World Press Photo za 2021. godine, za snimku starije žene u Brazilu u zagrljaju medicinske sestre. Fotografija je članove žirija osvojila svojom porukom nade.

Nissen je glavnu nagradu natječaja za novinsku fotografiju World Press Photo dobio jer je svojom kamerom ovjekovječio prvi zagrljaj koji je nakon pet mjeseci izolacije uspjela ostvariti 85-godišnja štićenica doma za starije i nemoćne u Sao Paulu u augustu prošle godine.

Dugotrajno izolovana zbog pandemije koronavirusa, ta žena je konačno dobila priliku da doživi prvi zagrljaj medicinske sestre zahvaljujući plastičnoj zaštiti.

"Ranjivost, preživljavanje, ali i simbol nade"

"Ta simbolična slika covida-19 slavi sjećanje na najčudesniji trenutak naših života, širom svijeta. Fotografija istovremenno pokazuje ranjivost, odvojenost i preživljavanje, a ujedno je i simbol nade", ocijena je žirija.

"Za mene je ovo priča o nadi i ljubavi u najtežim trenucima", rekao je autor Nissen, koji radi za danski dnevnik Politiken. Nagradu je dobio u kategoriji opšte informacije u samo jednoj snimci. Nissenu, koji radi u Kopenhagenu, ovogodišnja nagrada nije i prva jer mu je 2015. godine World Press Photo dodijelio nagradu za snimku homoseksualnog para u Rusiji.

Više od 74.000 fotografija, od oko 4300 fotografa iz cijelog svijeta, pristiglo je na takmičenje, a žiri je imenovao najboljih 45. Svečana dodjela nagrada se održala online zbog pandemije.

(sdz)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen