Sonntag, 11. April 2021

Guranje i trka u blatu

 


Kuda ide konj s lijeve strane?

Vjerovatno bi volio otići do livade, gdje bi mogao pasti u miru i tišini, bez jahača. Postoji još jedan razlog zašto ne galopira ravno: Slika ne prikazuje trku, već igru po imenu Kök Börüa, poznatija pod imenom Buskaši. To je neka vrsta polo igre, ali bez lopte ...



Šta koriste umjesto lopte?

Mrtvu koza bez glave. To je tradicija u Kirgistanu. Igra se na površini veličine jednog i po fudbalskog terena. Dvije ekipe sa po četiri jahača takmiče se jedna protiv druge, a na kraju je pobjednik onaj ko češće ubaci kozu u kapiju.


buskaši: Playing Kokpar by Franz Roubaud

Ima li to kakve veze sa fudbalom?

Zapravo nikakve. Međutim, konji su pomalo poput profesionalnih fudbalera. Poznati su, svi znaju njihova imena, a za transfere se za njih plaća veliki novac. Vjerojatno ih za igru nije ni malo briga, jer je igra prilično brutalna za životinje.


Uz temu:

Buzkaši, doslovno znači "otimanje koze", je srednjoazijski sport u kojem igrači na konjama pokušavaju postaviti kozu, ili tele, kroz jednu kapiju na terenu. Slične igre poznate su kao kokpar, kupkari, i ulak tartysh u Kirgistanu i Kazahstanu, a kao kökbörü i gökbörü u Turskoj, gdje ih uglavnom igraju pripadnici zajednica porijeklom iz Srednje Azije. (wikipedia)

(sdz)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen