Sonntag, 4. April 2021

Kad su Igre počele...

                                  

OI Athen, 6. april 1896.

Amerikanac Thomas Curtis (lijevo) bio je ispred svog vremena. Na startu trke 100 metara na Prvim modernim olimpijskim igrama 6. aprila 1896. startao je iz čučnja, što je tada činilo samo nekolicina atletičara. Danas nijednom sprinteru ni ne pada na pamet da u trci ne starta iz ovog položaja. Međutim, gotovo sve je bilo drugačije na olimpijskoj premijeri na stadionu Panathinaiko u Atini Pobjednici su dobijali srebrne, a ne zlatne medalje. Ženama nije bilo dozvoljeno da učestvuju, kao ni profesionalcima.

Tamo je bio samo 241 učesnik iz 14 nacija. Trošak čitavog događaja bio je 3,74 miliona drahmi, približno 448 000 američkih dolara.

U 125 godina koje su slijedile, igre su obilježavale diktature za svoju promociju, biljeđi se zloupotreba droga, kao i korumpirani službenici. Danas se Igre nalaze u trajnoj moralnoj krizi, a trenutno podstiču i strah od korone.

Uprkos pandemiji, Olimpijske igre bi se trebale održati na ljeto, u Tokiju: uz učešće više od 11.000 sportista iz više od 200 zemalja, uz cijenu događaja od 15,4 milijarde američkih dolara.

(sdz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen