Donnerstag, 29. April 2021

Slikarski velikani u galeriji mostarskog Centra za kulturu



Peđa Milosavljević, Nedeljko Gvozdenović, Mirko Kujačić, Zlatko Prica, Meho Sefić, samo su neki od poznatih bardova slikarstva, čija se djela mogu vidjeti u galeriji Centra za kulturu od 28. aprila do 15. maja.

Riječ je o 30 slika iz zadužbine Neimarević, koju je osamdesetih godina prošlog vijeka u znak sjećanja na svog oca Savu Neimareviću, gradu Mostaru poklonila njegova kćerka Ksenija. Ta zadužbina ukupno broji šezdeset djela poznatih autora s područja Jugoslavije, a ovog puta je pred mostarskom publikom jedan dio tog bogatog fundusa.

Osim radova već pomenutih oajena slikarstva, tu su i djela Nikole Graovca, Branka Filipovića, Gradimira Petrovića, Clare Romano, Milene Barilli i drugih.

Izložbu zajedno organizuju Centar za kulturu Mostar i Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača.

Zbog epidemiološke situacije, ni ovoga puta nije upriličeno svečano otvorenje, a postavka će se moći pogledati i on-line putem.

Sava Neimarević rođen je 1866. u Mostaru, gdje je živio i radio. Bio je istaknuti revolucionar, a krajem 30.ih godina prošlog vijeka nestao je u političkim čistkama, vjeruje se, u ondašnjem SSSR.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen