Autohtona hercegovačka vinska sorta
dobre i redovite rodnosti, te sposobnosti nakupljanja šećera
u grožđu, koji u dobrim godinama dostiže i do 25 %.
Bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić (1338.-1391.) u povelji Čitluku (1353.)
spominje vino žilavku, a to je dokaz da je ono i tada bilo hvaljeno i
cijenjeno. Bečki dvor 1886. godine u blizini Mostara osniva
vinogradarsko-vinarsku stanicu s podrumom iz kojeg se opskrbljuje vinom. Samo
desetak godina kasnije za vino žilavku pročulo se i izvan granica njene
domovine zahvaljujuć priznanjima koje su joj dodjeljene na ocjenjivanjima u
Budimpešti (1896.), Bruxelles-Tervueren-u (1897.), Londonu, Marseilleu, Parizu
i ponovno u Beču (1898.). Na temeljima spomenute stanice, koja je kontinuirano
nastavila s proizvodnim i stručnim radom, a nakon II. svjetskog rata
okupljanjem u zajedničku radnu organizaciju i drugih novoizgrađenih
industrijskih vinarija, utemeljen je hercehovački poljoprivredni kombinat
(Hepok) čija su vina pod imenom Žilavka Mostar od 1975. godine na prostorima tadašnje
države bila najpoznatija i najcjenjenija. Naime, upravo je Žilavka bila 1970.
godine, na kontinentalnim vinorodnim prostorima bivše SFRJ, (a nakon dingača,
postupa
i pošipa)
prvo zaštićeno čuveno (vrhunsko) bijelo vino. Proizvodila se je
preradbom grožđa žilavke u kojem je bila sljubljena dopuštena i preporučena
manja količina (također autohtonih) sorata krkošije
(oko 20 %) i bene (do 10 %). Odnos tih pratećih sorti u vinu žilavka
promijenjen je zbog promjena sortimenta nakon podizanja novih plantažnih
vinograda, a na te promijene su utjecale i nove zakonske odredbe prema kojima
se vino smije označavati imenom kultivara,
ako je njegov sadržaj najmanje 85 % i ako je vino i nakon takva
sljubljivanja zadržalo sortne karakteristike. Pravilno proizvedeno i njegovano
vino žilavke je zelenkastožute boje, srednje alkoholnosti
(obično do 12 % vol.) i skladne kiselosti (koja nerijetko dosiže i 7 g/l), s
izrazitom ugodnom sortnom aromom
i punoćom. To su značajke vrhunske žilavke iz Hercegovine od kojih su mnoge,
nagrađivane zlatnim odličjima. Valja međutim istaknuti da se ova sorta (iako u
znatno manjem obujmu) uzgaja i u susjednim vinogorjima Dalmacije,
a posebno se njen uzgoj znatno razvio u Makedoniji.
Kvaliteta vina žilavke iz tih drugih, naročito iz područja Makedonije, podosta
se razlikuje od one što se proizvodi na hercegovačkim skeletnim i tlima bogatim
vapnom, i to i u sastavu (manja kiselina a veća alkoholnost) i s obzirom na
degustativne karakteristike. Vino žilavka je autohtono bijelo vino, dobar glas
kojega se s pravom pročuo u cijelom vinarskom svijetu.
(vinopedia)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen