Mittwoch, 16. Oktober 2013

BiH, u društvu najvećih svjetskih fudbalskih sila

(sa portala: Nova sloboda)
 
Daily Mail

BiH spremna za borbu protiv najvećih svjetskih fudbalskih sila u Brazilu

Narednog mjeseca će biti dvadeset godina od kako je svijet gledao u nevjerici ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini.
U jednom od najšokantnijih i bespotrebnih činova u bosanskom sukobu, snage bosanskih Hrvata raznijele su čuveni Stari most u Mostaru, čiji su dijelovi pali u Neretvu.

Manje od dvije godine prije toga, ujedinjena Jugoslavija se mogla pohvaliti jednom od najboljih evropskih fudbalskih ekipa, u kome su učestovali i Bosanci i Hrvati, ali i Srbi, Slovenci i Crnogorci.
Beogradska Crvena zvezda je 1991. godine osvojila Evropski kup šampiona sa zvijezdama poput Dragana Stojkovića (Srbin), Roberta Prosineckog (Hrvat) i Dejana Savičevića (Crnogorac).

Ekipa Jugoslavije je ušla u četvrtfinale Svjetskog fudbalskog prvenstva u Italiji, nakon čega se kvalifikovala za Evropsko fudbalsko prvenstvo 1992. godine. Međutim, ekipa je bila prisiljena povući se s takmičenja zbog početka rata.
Do novembra 1993. godine, sva priča o fudbalu je stavljena u drugi plan, jer je preživljavanje bilo prioritet usljed krvoprolića i brutalnosti u sukobu koji je okrenuo članove iste porodice, prijatelje i čak igrače istih timova jedne protiv drugih.
Dvije decenije kasnije, Bosnu će svijet ponovo pomno posmatrati, ali ovaj put iz drugih razloga, piše britanski Daily Mail.
U utorak naveče, Bosna i Hercegovina, koja je 1995. igrala prvu utakmicu priznatu od FIFA-e, ušla je u istoriju, tako što se direktno plasirala na Svjetsko fudbalsko prvenstvo, golom Vedada Ibiševića u utakmici protiv Litvanije.
Za ljude koji su prolili dovoljno suza i prošli brojne traume, uzastopni porazi u baražu protiv Portugala su bili okrutni.

Oni su ovim putem išli ranije. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. i Evropsko prvenstvo 2012. godine, trebale su obilježiti zrelost bosanske zlatne generacije, što se nije dogodilo zbog intervencija Cristiana Ronalda i ostalih.
Međutim, pod vođstvom Safeta Sušića - fudbalskog čarobnjaka koji je i sam igrao 1990.ih godina - i s igračima. poput Edina Džeke, koji igra u Manchester Cityu, Miralema Pjanića. koji igra u Romi. i Asmira Begovića. koji igra u Stoke Cityu. oni su napravili ujedinjenu ekipu. što je u suprotnosti sa zaostalim tenzijama na ulicama gradova. poput Mostara, uprkos rekonstrukciji Starog mosta. koji danas dijeli dvije etničke zajednice.

Za sad, jedine tenzije koje postoje unutar ekipe su nastale zbog uzbuđenja- jer ova pobjeda neće biti ograničena samo na fudbalski teren.
Sušić je u intervjuu za „World Soccer“ rekao: „Zemlja je preplavljena političkim i ekonomskim problemima“.
„Logično je da će se ovo odraziti na naš fudbal, ali utakmica u Brazilu bi nam pomogla na oba polja. Ovaj tim ujedinjuju ljude“, rekao je Sušić.
„Prije nekoliko godina, niste mogli zamisliti Bosance, Srbe i Hrvate da podržavaju ovaj tim, ali se to sada promijenilo“, dodao je on.
Sušić, koga je francuski nogometni klub Paris Saint-Germain proglasio najboljim igračem ikada, igrao je na poziciji napadača.
„Ne pitam se ja u postavljanju ekipe. Pogledajte ju. Imamo dva izuzetna napadača, Džeku i Ibiševića, nekoliko veoma kreativnih igrača srednjeg reda, Misimovića i Pjanića, kao i Lulića, Salihovića i Mujdžu“, kazao je Sušić.

„Moramo igrati onako kako to sada radimo. Možda to zvuči taktički nezrelo, svjestan sam toga, ali samo mislim da je pogrešno da sada mijenjamo način igre. Znamo da se previše izlažemo i postoji veliki rizik u našem načinu igre - koristimo jednog defanzivog igrača srednjeg reda i otvaramo veliki prostor za protivnika, ali ne bi bili pravedni prema navijačima, ako bi potisnuli takav talenat i vještinu naših igrača“, kazao je selektor reprezetancije Bosne i Hercegovine.
Sušić je istakao da je svjestan koliko ih to može koštati, ali i da je to cijena koju su spremni platiti.
„U konačnici, igramo kako bi dali više golova nego protivnici i do sada se isplatilo“, poručio je Sušić.
Sigurno je da se isplatilo. Međutim, samokritike u vezi s njegovom taktičkom naivnošću nisu na mjestu, jer su primili samo šest golova u toku ovih kvalifikacija, čime su postali prvi u svojoj kvalifikacionoj grupi.
„Imamo sjajnu generaciju igrača, koji su već duže vremena zajedno i sarađuju. Druga veoma bitna stvar je podrška naših fanova. Nevjerovatno je da nas prati više hiljada navijača gdje god igramo“, kazao je Sušić.
Mnogi fanovi su već rezervisali kartu za Brazil nakon sinoćne pobjede.
Svi oni, i igrači i navijači, doslovno su prešli dug put od 1993. godine.
(Fena)
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen