Sonntag, 13. Oktober 2013

Blatina


 
 
Da se radi o vinovoj lozi koja traži jako vlažan teren, vidi se iz porijekla imena „blatan“, što znači blato. Ali u trenutku oprašivanja, ne želi kišu: zna da bi ona mogla ugroziti nastanak grozdova. Obzirom da ima cvjetove samo ženskog roda, raste udružena sa drugim vrstama kao što su kambuša, merlot i Trnjak. Ako bi kiša uništila oplodnju, blatina ne bi dala plodove i za tu godinu se zove praznobačva. Suho crno vino, obično sadrži male procente (oko 15%) grožđa od vinove loze koja je dovela do oplodnje. Ima intenzivnu crvenu boju rubina i svjež okus. Služi se na temperaturi od 18°-20°, uz divljač, pečenja, variva od mesa ili ribe. Njegova jačina je u prosjeku oko 12°, rijetko dostiže 13,5%, ali treba voditi računa da iako je ugodno i pitko može zavarati: to je ipak vino koje je mjesecima upijalo sunce i vrućinu Hercegovine!

 

(okusihercegovinu)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen