Da se radi o vinovoj lozi koja traži jako
vlažan teren, vidi se iz porijekla imena „blatan“, što znači blato. Ali u
trenutku oprašivanja, ne želi kišu: zna da bi ona mogla ugroziti nastanak
grozdova. Obzirom da ima cvjetove samo ženskog roda, raste udružena sa drugim
vrstama kao što su kambuša, merlot i Trnjak. Ako bi kiša uništila oplodnju,
blatina ne bi dala plodove i za tu godinu se zove praznobačva. Suho crno vino,
obično sadrži male procente (oko 15%) grožđa od vinove loze koja je dovela do
oplodnje. Ima intenzivnu crvenu boju rubina i svjež okus. Služi se na
temperaturi od 18°-20°, uz divljač, pečenja, variva od mesa ili ribe. Njegova
jačina je u prosjeku oko 12°, rijetko dostiže 13,5%, ali treba voditi računa da
iako je ugodno i pitko može zavarati: to je ipak vino koje je mjesecima upijalo
sunce i vrućinu Hercegovine!
(okusihercegovinu)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen