Samstag, 12. Oktober 2013

Mandarine


Mandarine su tonik za srce
 
 

 

Ukusni citrusi smanjuju rizik od mnogih bolesti

 

Dokazano je da ovo voće može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, šećerne bolesti, a korisno je i u borbi sa suvišnim kilogramima

 

Ako tražite ukusnu, a u ujedno zdravu namirnicu kojom možete držati kilo­grame pod kontrolom, ne morate ići dalje od mandarina.

Naime, ukusne narandžaste bombice mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja srčanog i moždanog udara, šećerne boles­ti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima, jer mogu pomoći u sprečavanju gojaznosti. Istraživači Univerziteta "Western Ontario nastavili su svoj davno započeti rad na mandarinama i ponudili savjet svima koji nisu sigurni šta treba jesti za zdravlje. Oni su laboratorijske miševe podijelili u dvije grupe: jedne su hranili namirni­cama s visokim udje­lom masti i jednostav­nih šećera, dok su dru­ge hranili s više nobiletina - pigmenta iz kore mandarine. Prva grupa miševa udebljala se i pokazivala je znakove meta­boličkog sindroma, što u konačnici znači povišen rizik od šećerne bolesti i bolesti srca, S druge strane, "ispitani­ci" koji su hranjeni nobiletinom su imali nor­malnu težinu i njihovi parametri holesterola, inzulina i glukoze bili su pod kontrolom. Ujedno su bili osjetljiviji na inzulin, a njihova jetra je bila u manjoj mjeri masna.

Mandarine su krcate vita­minom C, koji je predvodnik zdravlja tokom jeseni i zime kada smo suočeni s prehla­dom i gripom, a zanimljivo je da sadrže više ovog vita­mina od narandže.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen