Iz svijeta životinja
Oprez s medvjedima
Ko bi rekao da i medvjedi vole tek skuhanu čorbu?
Čini se da je upravo tako. Prema vijestima koje su pristigle u subotu ujutro, jedan medvjed je provalio u jednu kuću u Rusiji, i poslužio se tek napravljenim „borščom“, čorbom od crvene cvekle. Stanari su u to vrijeme bili u sauni, sa druge strane kuće. Kad su čuli brundanje i lom iz kuće, a ankon toga i vidjeli medvjeda na terasi kuće, pozvali su u pomoć policiju. Sve ovo desilo se u okolini Irkutska. Policija je brzo stigla i pucnjem u zrak preplašila životinju i natjerala je u bijeg u šumu. Ali, već je bilo prekasno za nastalu štetu u kući. Policija je načinila snimke, u kojima se vidi da je medvjed, u potrazi za hranom, vjerovatno nije mogao odoliti mirisu tek gotovog boršča, razbio staklo na kuhinjskim vratima, i prije nego što je otkrio gdje se nalazi jelo, načinio pravi dar-mar po kući.
Osnova boršča je juha od kostiju i mesa. Meso se stavi u vodu u većim komadima. Cvekla se reže na duže rezance. Od ostalog povrća koristi se i krompir, mrkva, kupus i luk. Krompir i mrkva mogu se i izostaviti. Povrće izrezano na trake, prži se na ulju ili masnoći i dodaje u juhu od mesa i kostiju. Dodaju se i sirće i šećer po ukusu. U bogatiji boršč dodaju se i sjeckane kobasice, šunka ili suho meso i poslužuje se uz kiselo vrhnje. Nije ni čudo što se medo pomamio za borščom.
Policija je upozorila lokalno stanovništvo da budu oprezni sa skladištenjem i pripremanjem hrane.
(izvor:hufftingtonpost)
Priredio: Smail Špago
NovaSloboda.ba
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen