Samstag, 26. Oktober 2013

Nova lica El Classica

Večeras je spektakl

Nova lica El Classica

Tata Martino s jedne strane, Carlo Ancelotti s druge. Neymar na jednoj, Gareth Bale na drugoj. Kad igrači večeras istrče na teren Camp Nou u Barceloni, na 258. po redu El Clasicco, pojaviće se mnogo novih lica.
Šta kažu novajlije, šta kaže statistika? Ko će postaviti neki novi rekord u ovom najvažnijem susretu španske Primera Division?
Tata Martino je u sedmicama prije ovog meča mnogo eksperimentisao. U utakmici protiv AC Mailanda u utorak, Messi je odigrao čitavu utakmicu, iako povrijeđen, i dao gol za 1:1. On nije upitan za današnji derbi, iako ga nema u sastavima koje su objavile neke španske novine. Spominje se da bi ulogu “skrivene devetke” mogao preuzeti Cesc Fabregas. Neymar je u dosadašnjih četrnaest susreta ove sezone deset puta bio u startnoj formaciji, a samo jednom nije nikako ulazio u igru. Postigao je tri gola, a pripremio šest. Za njega je El Classico nešto posebno, kao što je već doživljavao u njegovom Brazilu, Santos protiv Palmeirasa, Corinthiansa ili Sao Paola. Barca ima probleme sa odbranom. Puyol i Mascherano nisu još sto posto fit.

Real Madrid će u El Classico bez dugo povrijeđenih Xavi Alonsa i Raphaela Varanea. Ispred golmana će odbranu organizovati Sergio Ramos i Pepe, a Sami Khedira i Illaramendi će preuzeti uloge duple šestice. U navali ostaje otvoreno pitanje, da li će zaigrati Bale. Ako da, gdje i na kojoj poziciji. A to opet zavisi da li će glavnu ulogu pred golom od Benzeme preuzeti, ko drugi nego Christiano Ronaldo. Sve su to pitanja koja podgrijavaju atmosferu pred ovaj najvažniji liga meč na svijetu.
Oba trenera su, takođe, novajlije po pitanju El Classica. Jedan je pred početak sezone uložio 100 milona za Balea, a drugi 60 milona za Neymara.

Ancelotti kolegi sa suprotne strane prebacuje da još nije skontao kako funkcioniše Evropa, niti kako njegov vlastiti klub “kuca”. A dodao je da je prodajom Özila, Higuana i Callejona samo napravljen dobar posao.
Martino dodaje da je El Classico važan meč, ali da nije najvažniji, a Ancelloti poručuje da želi dobiti ovaj meč i pri tome pružiti spektakularnu igru. Pri tome, španska štampa ne zaboravlja Jose Mourinha, koji je povodom večerašnje utakmice izjavio kako za njega ovaj El Classico uopšte nije bitan, da ga neće gledati i da će u miru večerati sa svojom porodicom.
Šta kaže statistika?
Nakon svih dosadaünjih 257 El Classica, Barcelona ima 105 pobjeda, Real 94, uz gol razliku 445:422 za Barcelonu. Što se tiče El Classica u Primeri, tu Real ima prednost. Od 166 ovih susreta Real je pobijedio 70 puta, Barca 64, uz gol razliku 270:259 za Real. U zadnjih pet El Clasica, Barcelona nije pobjedila.

Jedna statistika je još interesantna. Duel Messija i Ronalda. Ako večeras pogodi, Messi će postati najbolji stijelac El Classica svih vremena. Ronaldo je postigao samo dvanaest golova, ali od toga osam u zadnjih šest susreta.
Barcelona je čini se ovoga puta u blagoj prednosti. Prvo, zbog domaćeg terena, a drugo zbog konstantnosti forme.
Sve ostalo će pokazati meč koji počinje večeras u 18 sati na Camp Nou
(izvor Kickers)
Prtiredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen