Mittwoch, 9. Oktober 2013

"Let's do it - milion sadnica za 1 dan"

Volonteri u BiH će zasaditi milion sadnica za jedan dan 
Volonterska akcija sadnje drveća "Let's do it - milion sadnica za 1 dan" biće realizovana 24. oktobra te će sinhronizovano u jednom danu biti održana na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.
Akciju će provesti udruženja građana „Ruke“ iz Sarajeva i ''Mozaik prijateljstva'' iz Banjaluke, a u partnerstvu s vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama, fakultetima i nevladinim sektorom.
Ideja za projekt je proizašla iz saznanja da se u BiH ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava zemlje.
Koordinator akcije ''Let's do it-milion sadnica 1 dan“, Junuz Elkaz izjavio je danas na pres-konferenciji da će poseban doprinos uspješnosti akcije dati šumsko-privredna društva iz kantona Federacije BiH i JP Šume Republike Srpske koji će osigurati milion sadnica, čija je vrijednost oko 600.000 KM, te će obavljati stručni nadzor tokom akcije.
Direktor Uprave za šumarstvo FBiH Omer Pašalić je kazao da je uprava animirala sve šumarske institucije u FBiH te izrazio nadu da ovo neće biti samo jednogodišnja akcija.
Predsjednik UG „Ruke“ Božidar Mihajlović naveo je da su osim sadnje milion sadnica na prostorima cijele BiH, koji su odabrani uz konsultacije sa šumskim prvirednim društvima, glavni ciljevi akcije angažiranje 20.000 volontera i podizanje svijesti o značaju zaštite životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.
Projekt je podržao i Program UN Volontera u BiH, a realizacija projekta je upravo na 24. oktobar koji se obilježava kao Dan Ujedinjenih naroda.
Generalni sponzor je kompanija HT Eronet, koja kao društveno odgovorna kompanija, podržava projekte čija realizacija ima za cilj unapređenje življenja u BiH, posebno prirodnog okruženja.

(abrasmedia)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen